IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изключването на аналоговия телевизионен сигнал ще се случи поетапно

Забавените безплатни декодери за социално слабите са причината за забавянето на цифровизацията

12:24 | 05.08.13 г. 3
<p>
	Снима: <em>stock.xchng</em></p>

Снима: stock.xchng

Вероятно аналоговият сигнал няма да бъде изключен изцяло от 1 септември - към момента се планира поетапното му изключване за различните територии на България. Това означава, че през есента все още ще има места в страната, в които процесът няма да бъде завършен. Това става ясно от думите на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов в интервю за БНР.

Папазов уточни, че на този етап не може да се говори за забавяне на целия процес, но все пак бе категоричен, че ще се обсъди график за поетапно изключване на аналоговия сигнал.

Министърът припомни, че на 15 юли Министерството на транспорта е получило одобрение от Европейската комисия да се предоставят безплатни декодери за домакинствата, които получават енергийни помощи. По план ведомството трябваше да проведе общо 2 обществени поръчки за ваучери за декодери.

Припомняме, че първата обществена поръчка за доставка на декодери за регионите Северозападен, Североизточен и Южен централен беше обявена в края на 2012 г. Договорите за доставка на устройствата бяха подписани в началото на юли 2013 г., а седмица след това започна и раздаването на ваучерите.

С тях гражданите могат да си вземат устройствата от една от трите вериги за техника - “Зора”, “Техномаркет” и “Технополис”.

Втората поръчка - за регионите Югозападен, Югоизточен и Северен централен, все още не е приключена. С изпълнението й ще бъдат предоставени декодери на близо 100 хил. социално слаби българи от трите региона.

"Надяваме се в рамките на около седмица да приключим с втората поръчка, което ще позволи да раздадем в срок декодерите. От тук нататък остава да се уточни график, по който ще се изключва, т.е. не става дума за отлагане на цифровизацията, а за обсъждане на един график за поетапно изключване, който ще бъде обсъден от органа по цифровизацията", обясни Папазов.

От няколко дни в медиите се тиражира информацията, че процесът по цифровизацията ще се забави. Източници на Investor.bg от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) коментираха, че подобно забавяне е възможно, като ще бъде планирано и дискутирано от така наречения Орган за цифровизацията.

Същия въпрос Investor.bg отправи и към пресотдела на регулатора, откъдето заявиха, че на въпросите за отлагането

на цифровизацията може да даде отговор единствено Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. От КРС отново алармираха, че честотите от Министерството на отбраната, нужни за въвеждането на цифровия сигнал, не са освободени и липсва ресурс за това. Средства за това са предвидени с актуализацията на бюджета, която беше одобрена от Народното събрание през миналата седмица.

"Евентуално забавяне на процеса по цифровизацията може да бъде решено по време на съвет на Органа за цифорвизацията“, уточниха от КРС.

Органът за цифровизацията заседава при затворени за журналисти и обществото врати. В него участват юристи, експерти и управители от медийната и ИТ сфера - представители на някои телевизии, на Комисията за регулиране на съобщенията, Министерството на транспорта, както и от дружествата "Нуртс" и "Булсатком", които притежават лицензи за част от мултиплексите. 

Мехти Меликов, председател на Асоциацията на българските радио и тв оператори (АБРО), който също участва в съветите на Органа за цифоривзацията, посочи, че на този етап не се говори за отлагане на процеса. Той заяви, че в момента цифровият сигнал е покрил 95% от територията на страната и най-вероятно пречки пред процеса няма да има.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:25 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 18 rate down comment 2
bgMan
преди 10 години
Това протакане е заради:1. Мудността, с която подобни промени могат да бъдат схванати от празните тикви на възраст над 60 години.2. Фатката с продължаване на рекламата и доходите от нея за нЕкои важни за депутатите медиини персони.Не чухте ли колко пари ще се налеят още в нови рекламни клипове? А някой да се е сетил да попита защо? Нали уж нямаше пари за подобни неща?Решиха да теглят заем от 1 милиард, казаха че още 1 милиард ще им трябва да изтеглят, подхвърлиха огризки от 50-100 милиона като социални разходи. А с останалите пари ще уредят българските олигарси. Долна крадлива червена ***!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 1
cokrat1
преди 10 години
А, у съседна Македония...още от 1.6.2013 година преминаха изцяло на цифров сигнал....рекоха и отсякоха....а тук тинтири минтири 1 септемри....а може би и по-късно....или още по-късно....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
Mesoiadess
преди 10 години
Има ли нещо дето да са свършили на време .Много са предсказуеми в своята некомпетентност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още