IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изкупната цена на млякото в Германия – под 20 цента за литър

За да произвеждат, без да са на загуба, 75 000 производители на мляко в страната се нуждаят от производствена цена от около 40 цента

09:38 | 17.05.16 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Цената на млякото за земеделските производители в Германия се срина в рамките на няколко седмици с 30 на сто, пише в броя си от вторник (17 май) Frankfurter Allgemeine Zeitung. Преговорите за цените между млекопреработвателните предприятия и земеделските производители са довели до изплащането на 19 или 18 цента на литър в някои региони. За да могат да произвеждат, без да са на загуба обаче, около 75 000 производители на мляко в Германия се нуждаят от производствена цена от около 40 цента за литър.

За сравнение – към март 2016 г. в България изкупната цена достигна нивата от 40 до 60 стотинки за литър мляко.

Сривът на цените се случва на фона на масово свръхпредлагане в цяла Европа. Основните причини за ниската цена са слабото търсене от страна на Китай, руското хранително ембарго, покачващото се производство в страни като Нова Зеландия и САЩ и постепенното премахване на квотите за мляко в ЕС преди повече от година.

Федералното правителство възнамерява бързо да подкрепи производителите на млечни продукти в Германия. От Министерството на земеделието заявиха наскоро, че е възможно плащането на помощи в диапазона 60 до 100 милиона евро. Подробностите ще бъдат обсъдени по-късно през този месец по време на т.нар. „Млечна среща на върха“, в която ще участват политици, представители на земеделските производители и на мандри. 

Още в началото на годината хиляди производители подадоха заявления за държавна финансова помощ от спешната програма на ЕС и федералното правителство. Земеделските производители могат да получат по до 10 000 евро. Повечето засега подадени заявления за подпомагане според Passauer Neuer Presse са от Бавария, Долна Саксония и Северен Рейн-Вестфалия. 

И в супермаркетите в страната цените на млякото наскоро паднаха рязко. В началото на май литър прясно мляко в пазарния лидер Aldi и в по-малкия конкурент Norma се предлага за 46 цента. Много евтини в момента са също така маслото, сметаната, кондензираното мляко, крема сиренето и киселото мляко.

От отпадането на млечните квоти производителите в цяла Европа се сблъскват с падащите цени, а много ферми са застрашени от изчезване. 

За компенсация на производителите в редица страни на континента, както и в България, се ползва и програмата "Училищно мляко", но бюджетът ѝ не е увеличен. През април стана ясно, че ще бъде осигурено допълнително финансиране от над 10 млн. лв. от бюджета за сектор „Животновъдство“ на Държавен фонд „Земеделие” (ДФЗ), като целта е да бъдат преодолени смущенията на пазара на мляко и да се намали рискът от затваряне на млечните ферми. България пък ще настоява за спешни мерки на ниво ЕС за стабилизирането на млечния сектор, стана ясно от думите на земеделският министър Десислава Танева. 

По-рано през годината и в България имаше протести на десетки животновъди заради кризата в млечния сектор. Ниските изкупни цени, достигнали нивата от 40 до 60 ст. за литър мляко, вносът на големи количества млечни продукти в страната ни след руското ембарго - това са част от проблемите, които те изтъкнаха като повод за протеста. От бранша твърдят, че изкупната цена на млякото е паднала с 35 на сто, но за сметка на това в магазините се е увеличила с 12%. В условията на отпаднала квотна система страните с развито интензивно животновъдство конкурират сериозно местните млечни ферми.

Най-засегнати от ситуацията са малките ферми, където производството не е толкова ефективно, колкото в големите стопанства, коментира през март за Investor.bg Михаил Михайлов, председател на Националната асоциация на говедовъдите в България.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 12
ing5rov
преди 7 години
Малко черен хумор...не че не е вярно де.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 19
Dimat
преди 7 години
О,та това е само лек полъх от урагана,който се задава с ТПИТ.Европата ще изчезне направо в ропата(ямата),когато кравария и натресе този "договор"(диктат,по демократичному).Тогава гордите "арийци",вече прилично омешани със всякакви бои,ще разберат на какъв огИн са пържили аборигените от гаутата,като нашето.Ама вече няма да има мърдане,освен към новия аушвиц,къдете има арбайтен до припадък и весели разходки из крематориумите,до превръщането, им весели духчета,издухани през комините им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още