IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на България намалява с 3,1% към края на юли, а вносът - с 6,5%

Основната причина е спад в търговията с трети страни

15:35 | 12.09.16 г. 6
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

През първите седем месеца от годината външната търговия на България забавя своето темпо, като и износът, и вносът отчитат понижение. 

Между януари и юли от България са изнесени стоки общо на стойност 25,769 млрд. лв. и спрямо съответния период на 2015 г. износът намалява с 3,1%. В същото време за този период в страната са внесени стоки общо на стойност 28,201 млрд. лв., или с 6,5% по-малко спрямо същия период на миналата година.

Износът на България за ЕС нараства с 3,7% в сравнение с първите шест месеца на 2015 г. и е в размер на 14,679 млрд. лева, показват още предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ) за търговското салдо.

Основни търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция и Франция, които формират 65,4% от износа за държавите - членки на ЕС.

През юни 2016 г. износът за ЕС се увеличава с 5% спрямо съответния месец на предходната година и е на стойност 2,689 млрд. лв.

Фигура:  Номинално изменение в стойностния обем на износа на България за ЕС през периода 2015 - 2016 година, НСИ

При износа на България за ЕС през периода януари - юни 2016 г. в сравнение със същия период на 2015 г. най-голям ръст е отбелязан в секторите „Химични вещества и продукти” (27,5%) и „Храни и живи животни” (23,9%). Най-голям спад се наблюдава в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти” (28,6%).

През първите седем месеца от годината износът за трети страни намалява с 15,6% спрямо същия период на 2015 г., като сме изнесли стоки на стойност 8,287 млрд. лв. Основни търговски партньори на България са Турция, Македония, Китай, Сърбия, Руската федерация и САЩ, които формират 50,1% от износа за трети страни.

През юли 2016 г. износът на България за трети страни спада с 13,8% спрямо съответния месец на предходната година и е в размер на 1,272 млрд. лв.

Фигура: Номинално изменение в стойностния обем на износа на България за трети страни през периода 2015 - 2016 г., НСИ

При износа за трети страни през първите седем месеца на 2016 г. в сравнение със същия период на 2015 г. е отбелязан ръст в сектор „Разнообразни готови продукти (26,5%). Най-голям спад се наблюдава в сектор „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн” (35,2%). 

През юли 2016 г. общият износ възлиза на 4,075 млрд. лв., или с 0,7% по-малко в сравнение със същия месец на предходната година.

Фигура: Номинално изменение в стойностния обем на износа на България през периода 2015 - 2016 г., НСИ

През първата половина от годината вносът на България от ЕС намалява с 0,3% спрямо същия период на предходната година и достига 16,051 млрд. лв.Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Гърция и Унгария.

През юни 2016 г. вносът на България от държавите членки на ЕС нараства с 1,8% в сравнение с година по-рано и е в размер на 2,880 млрд. лв.

Фигура: Номинално изменение в стойностния обем на вноса на България от ЕС през периода 2015 - 2016 г., НСИ

При вноса от ЕС на годишна база между януари и юни най-голямо процентно увеличение е отчетено в сектор „Безалкохолни и алкохолни напитки и тютюн” (18,2%). Най-голямо намаление се наблюдава в сектор „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация“ (31,8%).

Външнотърговското салдо на България с ЕС от началото на годината до края на юни 2016 г. е отрицателно и е на стойност 1,372 млрд. лв.

Вносът на България от трети страни през периода януари - юли 2016 г. намалява с 16% в сравнение със същия период на 2015 г. и е на стойност 9,244 млрд. лв. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Русия, Турция, Китай и Украйна.

През юли 2016 г. вносът на България от трети страни спада с 13,5% спрямо съответния месец на предходната година и е в размер на 1,416 млрд. лв.

При вноса от трети страни през първите седем месеца от годината спрямо същия период на миналата година най-голямо процентно увеличение е отчетено в сектор „Разнообразни готови продукти (18,1%). Най-голям спад се наблюдава в сектор „Необработени (сурови) материали, негодни за консумация“ (41,8%).

Външнотърговското салдо на България с трети страни през периода януари - юли 2016 г. е отрицателно и е в размер на 957 млн. лв.

През юли 2016 г. общият внос намалява със 7,7% в сравнение със съответния месец на предходната година и е в размер на 4,322 млрд. лв. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 07:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 4
Vesko94
преди 7 години
Промяна на данъчната система е нещо, за което аз апелирам отдавна :)По-ниско ДДС за някои стоки и необлагаем минимум при ДОД обаче, означава и по-високи данъци за определени групи от обществото. И още нещо - когато 70-80% от стоки в магазина са вносни, и да увеличиш вътрешното търсене ефектът върху икономиката няма да е кой знае какъв. Преди да се явиш на изпит, трябва да се подготвиш. Преди това за което говориш да стане факт, са необходими други промени, които изискват време и усилия, а и политическа воля, накъде без нея
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 2
sdar
преди 7 години
Не си ме разбрал, аз казах че е време да спрем натиска върху вътрешното потребление, който държавата ни оказва от десетилетия. Може би е време за по-ниски косвени данъци и необлагаем праг за ДОД, за да може да намалим натиска върху вътрешното потребление?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 5
Vesko94
преди 7 години
Да се чака на 6-7 милионен пазар да бъде двигател на растежа, е меко казано наивно. Дори хипотетично доходите да скочат драстично, ефектът пак ще е временен, както беше до 2008 г. Държави като нашата се нуждаят от износ на стоки и услуги с по-висока добавена стойност. Освен, че трябва да се разработят онези ниши, в които имаме потенциал, непрекъснато трябва да се търсят нови и нови пазари. Само ще ти кажа, че дори държави с голям вътрешен пазар, прибягват да целенасочени насърчаване на износа, за да могат компаниите им постоянно да растат. Мога да ти дам примери, но смятам, че и сам можеш да ги намериш
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 11 rate down comment 8
studioaa
преди 7 години
Значи износът към затъналите финансово страни в еврозоната расте, а този към останалия свят намалява, а БВП на еврозоната е под 10% от този на останалия свят и непрекъснато делът намалява. Ето защо доходите на българите ще продължат да намаляват като покупателна способност. Очаква се през 2050 БВП на еврозоната да е под 5% от световния БВП и под 20% от този на САЩ при ниво от 50% днес. Благодарение на европейския съюз Европа се превръща в икономическо джудже...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 2
sdar
преди 7 години
Стига с този износ, тази мантра я слушаме от години. Държавата прави всичко да стимулира износа, ниски преки данъци, разни стимули и програми, привличане на ПЧИ-та с евтина работна ръка и т.н. И в същото време рави всичко възможно да убие и без това мизерното вътршно потребление, като високи косвени данъци и липса на по-ниско ДДС дори за хляба (Ръмъния ни изпревари преди година с такава мярка), липса на необлагаем праг при плоския данък и т.н. Само на износ да се чака е глупаво, време е да се погледне и към вътрешното потребление, което е подтискано у нас с години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
Vesko94
преди 7 години
Над 2/3 от от външната търговия е с държави от ЕС, където виждаме признаци за известно забавяне. Несъмнено ниският глобален растеж ще натежи на Европа, а ако не се вземат конкретни мерки за стимулиране на износа към нови пазари, в един момент може да се окаже, че няма нищо, което да дърпа икономиката напред
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още