IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на български селскостопански стоки е нараснал до 4,3 млрд. лева

До пазарите достигат все повече хранителни продукти с добавена стойност, посочи земеделският министър Десислава Танева

17:02 | 06.11.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Наблюдава се положителна тенденция при износа на български селскостопански стоки. Експортът за 2018 г. достига 4,3 млрд. евро, което е с 4% увеличение спрямо 2017 г. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева.

Хранителни стоки с добавена стойност

„Стокообменът на България с ЕС представлява 75% от общия стокообмен със селскостопански стоки. Страната ни е в топ десет на производителите на зърнено-житни и технически култури, като изнасяме близо 80% от общия добив на зърно. Най-голям ръст в износа на селскостопански стоки за миналата година има при зеленчуците”, отчете аграрният министър и посочи, че през миналата година е изнесена повече земеделска продукция за Евросъюза и е регистрирано положително търговско салдо от над 600 млн. евро.

По думите ѝ, се отчита ръст и при износа на храни с добавена стойност – меса и месни продукти, хляб и тестени изделия, както и птичи яйца.

Десислава Танева напомни, че през двата програмни периода за земеделието е имало трудности и проектната удовлетвореност не е достигнала до 30% от тези, които желаят еврофинансиране.

„България е аграрна страна и е в топ 10 на производството на житни и технически култури, но има прираст на преработвателните мощности  за плодове и зеленчуци. Надявам се в следващия програмен период да задържим този тренд. Българските производители имат добри постижения в показателите, защото се търсят органични продукти по български стандарти“, заяви министърът на земеделието и съобщи, че ще се търси формата, която ще подкрепи производителите, така че продукцията им да стигне до по-широк кръг от хора.

„Програмите за съвместна работа с търговските вериги трябва да са общодостъпни. Земеделското министерство ще подкрепя разяснителни кампании, електронни платформи или друг тип информационни канали. Целта е всеки производител да има равен достъп до потребителя чрез веригите“, допълни Танева.

Пазари за българската продукция

Милена Драгийска, главен изпълнителен директор на Лидл България, информира, че стоки на български производители достигат до 30 пазари, където е представена веригата, и докато през миналата година постоянният експорт е към 13 държави, през тази те са 16.

Рекламираме България като кулинарна дестинация на различни изложения, на които участват български износители наши партньори“, каза тя и напомни, че първият износ е за Румъния през 2012 г. с осем производители със 17 артикула, като за последните три години има над 80% ръст на държавите, на които излизат българските фирми, като броят на артикулите е увеличен със 165%.

„Само за тази година държавите, към които се изнася, са 22, производителите са 36, а артикулите са 112, отчете Драгийска. – Стойността на износа за миналата година е над 30 млн. лева, като през тази година до края на септември е 24 млн. лева, но предстоят силни  месеци – ноември и декември, когато този резултат ще се запази.“

Драгийска посочи и топ пазарите за износ на българска продукция – 39% от експорта е към Румъния, 19% за Германия, 18% за Гърция, 10% за Полша, 3,5% за Хърватия, но вече се изнася  за Финландия, Швеция, Литва, Чехия.

„Въпреки че Сърбия е нов пазар, за по-малко от година, износът към него е 7%“, пресметна Драгийска.

Докато през 2018 г. основните продуктови групи са 21% от износа за хляб и тестени изделия, 15% за олио и по 9% за замразени храни и оризови продукти, през тази година с най-голям ръст са хлябът и хлебните изделия, които заемат 26%-ен дял.

Партньорство – търговции и производители

“Съвместното ни партньорство поставя пред нас безкомпромисни изисквания за качество на произвежданите продукти, както и постигане на най-високи сертификационни нива. Това ни помага самите ние да ставаме по-добри, непрекъснато да се развиваме, да работим в посока на продуктови иновации като чисти рецепти, например, нови вкусове и продукти”, заяви Поли Димова, директор „Продажби“ на група “Симид”, и потвърди, че тези възможности правят продукцията по-конкурентоспособна както на българския, така и на международните пазари.

Яни Драгов, изпълнителен директор на Смарт Органик, прогнозира, че благодарение на развиващите се отношения между фирмата, която предлага марката Alesto, и Лидл, ще има все повече български продукти в европейските магазини.

Като пример за успешно партньорство е фактът, че в Германия суровите био барчета са първият български продукт с касово позициониране в над 3200 магазина на Лидл в Германия.

„Това сътрудничество налага високи изисквания към качеството на продуктите, готовност за големи заявки и тяхното гъвкаво и навременно изпълнение, осигурява ни добро натоварване на мощностите и увеличаване ефективността на производството”, коментира Драгов и обясни, че благодарение на партньорството се развива бизнесът и фирмата вече инвестира в нов цех за производство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още