IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на услуги се повишава 4,5 пъти в последните години

Три сектора са създали над половината от новите работни места в страната, изтъкна икономистът Лъчезар Богданов

11:17 | 31.08.15 г. 1
Износът на услуги се повишава 4,5 пъти в последните години

Износът на услуги се повишава 4,5 пъти в последните години, а на стоки – 2 пъти, и това основно се дължи на развитието на няколко бранша – IT индустрията, аутсорсинга на бизнес услуги и преработващата индустрия.

Този коментар направи в ефира на „Нова телевизия“ икономистът от Industry Watch Лъчезар Богданов, който представи изводи от доклад на организацията

Контрапримерът е строителството – там се работи основно по проекти, финансирани от европейските фондове. Свиване има в сферата на образованието, социалните дейности, допълни още той.

Развитието на трите водещи сектора дава шанс за работа на хора с различна квалификация и образование, стана ясно от думите на икономиста.

Той посочи, че в IT индустрията се търсят много високообразовани кадри, но и заплащането е много добро – средните заплати вече надхвърлят 2 500 лева. За пет години заплащането в сферата в София и Пловдив се е увеличило със 70%. Според него продължава тенденцията за струпване на бизнес възможности около големите градове. "Но не всичко е загубено - виждаме, че не всички нови инвестиции са в София, Пловдив и Варна", каза още той. 

„В бизнес услугите не са нужни чак толкова квалифицирани хора. Често се случва да работят и студенти. Чуждият език е задължителен“, каза още икономистът и допълни, че в индустрията пък може да започнат работа и хора без образование. 

През последните пет години трите сектора са създали 41 хил. работни места. Като цяло икономиката е добавила 71 хил. работни места. В годините на кризата обаче са били съкратени към 400 хил. работни места, допълни още Богданов.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 15
Mike Florida
преди 8 години
Безхаберна икономическа политика и аутсорсинг икономика на евтините роби!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още