IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът на вино в по-високия ценови сегмент расте, посочи експерт

С 10 и 12 хиляди декара се увеличават всяка година лозовите насаждения, информира Красимир Коев от Изпълнителната агенция по лозата и виното

18:44 | 30.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Износът на вино в по-високия ценови сегмент расте, посочи експерт

Българските вина са в по-високия ценови сегмент. Поели сме по правилния път. С 10 и 12 хиляди декара се увеличават всяка година лозовите ни насаждения. Няма стари реколти вино, което да е залежало, да не се е продало, всяка година с малки проценти се увеличава износът на вино.

Това каза Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното, в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria.

Той напомни, че програмата навлиза в третия си  период за създаване на нови лозови насаждения и изкореняването на стари, с подмяната им с по-конкурентни сортове и подчерта, че се правят инвестиции в предприятията, по новата мярка, която ще стартира от 16 октомври.

„Всяка година България увеличава износа си на вино. България предлага продукти с високо качество и българските вина се търсят на пазари като САЩ, Швейцария, Великобритания и Германия на по-високи ценови сегменти”, заяви експертът.

Коев направи сравнение между румънските и българските производители на вино.

"Румъния произвежда повече вино, тъй като страната е по-голяма по площ и има три пъти повече декари лозя. Въпреки това виното, което се произвежда в България, надминава в пъти качеството на продуктите в Румъния. Това се вижда от осъществените продажби и завоюваните отличия на всички международни дегустационни конкурси, коментира Коев и информира, че в България оперират 263 винарски предприятия, като 260 от тях имат собствени лозарски площи“.

Той потвърди, че цената на гроздето се определя на пазарен принцип спрямо търсенето и предлагането.

Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното даде своя коментар и за ценообразуването на виното.

"Винопроизводителите не могат да си позволят да повишат стойността на своята продукция заради огромната конкуренция в световен мащаб.Поради това не се допуска формирането на нова цена, тъй като това би довело до загуби при продажбите. Не смятам, че виното ще повиши цената си в страната и напитката няма да влезе в луксовата категория за българите", категоричен е Красимир Коев.

Той посъветва винопроизводителите да се застраховат предварително.

"Би било добре всички производители в бранша да се подсигурят със застраховки. Трябва да се чувстват спокойни, че при година с природни бедствия ще бъдат обезщетени от застрахователя", заяви изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното. 

Повече от разговора вижте във видеото.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още