Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Износът от България към турския пазар расте

Борисов и турският министър на търговията обсъдиха варианти за засилване на стокообмена

Износът от България към турския пазар расте

Снимка: МС

Разширяването на двустранните търговски отношения обсъдиха министър-председателят Бойко Борисов и министърът на търговията на Турция Рухсар Пекджан, съобщи пресцентърът на Министерският съвет.

Фокус на срещата беше развитието на търговско-икономическото партньорство между България и Турция. В разговора беше подчертано задълбочаването на отношенията в различни сектори като двустранната търговия, инвестициите и строителството. 

Още по темата

През 2017 г. износът за Турция достига 2,077 млрд. евро, с което се отчита 7,8% дял от общия износ и ръст от 10%. Вносът от Турция е в размер на 1,906 млрд. евро, което е 6,3% от общия внос и ръст от 17,3%.

Двустранният стокообмен за периода е 3,984 млрд. евро.

Турция заема 4-то място в българския износ след Германия, Италия и Румъния и 5-то място във вноса след Германия, Русия, Италия и Румъния.

През 2017 г. турските инвестиции в България са в размер на 81,1 млн. евро. Интересът на турските фирми в България е насочен към проекти от транспортната и енергийна инфраструктура, а също и към строителството на жилищни, търговски и офис сгради, както и към банковия сектор.

Хранително-вкусовата, химическата и текстилната промишленост също предлагат широко поле за инвестиции. Съществува потенциал за навлизането на още производители на автомобилни части - сектор, в който Турция има сериозни традиции и дял в световното производство.

През 2017 г. България е посетена от 636 046 турски граждани, с което се отчита ръст от 12,5% и Турция заема 4-то място след Гърция, Румъния и Германия по брой туристи.

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Абитуриенти излизат на протест пред МОН заради матурата по английски език