IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Износът през януари се понижи след половин година на растеж

Като цяло данните за месеца излъчват негативни сигнали, но не трябва да се правят генерални изводи, коментира икономистът Петър Ганев

13:03 | 12.03.14 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Износът през януари се понижи след половин година на растеж

В първия месец на новата година темпът на растеж на вноса на страната ни изпревари този на износа (който всъщност спадна през януари на годишна база) за трети пореден месец - знак, че инвестиционната активност на фирмите постепенно се увеличава.

Именно този факт посочи Българска народна банка в своята прогноза за икономическата активност през първата половина на 2014 г. След като през 2013 г. износът нарасна с близо 7%, а вносът с малко над процент, според централната банка в първите месеци на новата година вносът ще расте с по-бърз темп от износа.

Пpез януари общият износ на страната ни (FOB) е спаднал с 10,9% на годишна база до 3,097 млрд. лв. Износът на България извън ЕС намалява с 22,1% на годишна база и е в размер на 1,1 млрд. лева. Основни търговски партньори на България са Турция, Китай, Обединените арабски емирства, Сингапур, Руската федерация и бившата югославска република Македония, които формират 56% от износа за трети страни.

През януари износът към Турция пък – най-големият ни партньор извън държавите членки на ЕС – се свива с 10% на годишна база. Традиционно продължаваме да внасяме стоки от югоизточната ни съседка. В първия месец на 2013 г. импортът нараства с 85 на сто. В топ три на страните извън Европа, за които сме изнесли най-много през миналата година, попадат Китай и Русия.

Изменение на общия износ (FOB) по месеци на годишна база

Графика: НСИ

Общият внос CIF се е повишил с 5,6% до 3,934 млрд. лв., а този FOB - с 5,4% до 3,731 млрд. лв., показват предварителните данни НСИ. Вносът на България извън ЕС намалява с 2% на годишна база и е на стойност 1,6 млрд. лева (по цени CIF). Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Руската федерация, Турция, Китай и Египет.

Изменение на общия внос (CIF) по месеци на годишна база
Графика: НСИ

Общото външнотърговско салдо (износ FOB - внос CIF) е отрицателно през първия месец на годината и е на стойност 837 млн. лв. спрямо -252 млн. лв. през януари 2013 г. (влошаване от 585 млн. лв.) По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото през януари 2014 г. също е отрицателно и е в размер на 634 млн. лв. спрямо -66 млн. лв. преди година (влошаване от 568 млн. лв.)

„Данните за търговския баланс за миналата година излъчиха положителни сигнали. Имахме ръст на износа към едни от основните ни търговски партньори Германия и Китай. Като цяло данните за януари излъчват негативни сигнали, но не считам, че трябва да се правят генерални изводи. Според мен трябва да се проследи тенденцията в следващите месеци, но, както виждаме, износът към трети страни се понижава“, коментира данните за Investor.bg икономистът от Института за пазарна икономика Петър Ганев.

Данните на Националния статистически институт (НСИ) показват, че през януари сме изнесли доста по-малко стоки и услуги към Украйна и Русия в сравнение със същия месец на 2013 г. Вносът към Русия, от която сме внесли най-много стоки през миналата година, също намалява.

„Ефектът към Русия е по отношение на вноса. Трябва да се направи разбивка и да се види дали понижението се дължи на спад на вноса на енергийни суровини или на стоки. Износът към Украйна не е особено решаващ за страната ни на фона на цялостния търговски баланс“, така Ганев коментира данните по отношение на търговските връзки с двете страни, имайки предвид, че напрежението ескалира през февруари и началото на март. Той добави, че коментари могат да се правят едва щом се видят данните за следващите месеци.

„Случващото се в Украйна може би ще има само негативен микро ефект върху определени сектор и отделни компании, но не и за цялостния търговски баланс на България. По-тревожното е, че през януари, освен към Русия, спада и износът към Турция и Китай – другите ни основни търговски партньори“, добави още икономистът.

В първия месец на 2014 г. износът към Украйна се свива с цели 84% на годишна база, след като през цялата 2013 г. бе отчетен ръст от близо 75%. Добрите новини все пак са, че вносът от Украйна запазва позиции през януари, нараствайки с 28%. Цифрата може да се отчете като положителен знак, тъй като част от българските компании традиционно си набавят суровини и ресурси за производство именно от Украйна.

Статистиката за търговския оборот с Русия за януари изглежда по-тревожна. Износът ни към Русия намалява с 18% спрямо същия месец на 2013 г., а вносът – с цели 32%. За изминалата година потокът от стоки и услуги от Русия към нашата страната е спаднал с около 10%, докато износът ни за Русия е нараснал с 2 на сто. Новините могат да бъдат притеснителни, защото именно от Русия внасяме най-много стоки, а конфликтът между Киев и Москва ескалира през февруари и началото на март. Следващите статистически данни ще разкрият колко тежко се отразява случващото се между двете страни върху търговския баланс на България.

Основният ни търговски партньор продължава да бъдат страните от Европейския съюз. През 2013 г. износът към 28-те държави членки се повиши с 9%, а вносът – с 3 на сто. През миналата година най-много стоки и услуги сме изнесли към Германия, Италия и Румъния. Топ пет на дестинациите за износ от страните членки на ЕС допълват Гърция и Франция.

„Като добра новина можем да посочим нарасналия ни износ към Германия. От 2009 г. до днес експортът към Германия се е удвоил“, изтъкна още експертът от ИПИ. Имайки предвид, че Германия се счита за двигателя на икономическия растеж в Европа, новините наистина са позитивни, защото страната ни разчита главно на търговските връзки с държавите от Европа. А това е един от ключовите фактори, ако желаем да постигнем силен икономически растеж.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 4
alexx
преди 10 години
"През януари 2014 г. износът на България за трети страни намалява с 22.1% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 1.1 млрд. лв., a вносът намалява с 2.0% и е на стойност 1.6 млрд. лева.През януари 2014 г. общо за трети страни и ЕС са изнесени стоки за 3.1 млрд. лв. и спрямо същия месец на 2013 г. износът намалява с 10.9%, а общата стойност на внесените стоки е 3.9 млрд. лв. и се увеличава с 5.6%."Намалява износът към трети страни, този към ЕС се запазва. Дали не намалява и точенето на ДДС?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
kefal
преди 10 години
Ами не може само с износ, трябва и внос и потребление да има в страната ни.Износ, износ, ама и той е до време, без да има баланс не е стабилна работата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още