Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

„Изобличителят“ на Божков Цветомир Найденов влиза в „черния списък“ на МФ

Общо 21 съдружници, акционери, управители и други лица са включени в разширения списък на финансовото министерство, сред тях е и Ирена Кръстева

„Изобличителят“ на Божков Цветомир Найденов влиза в „черния списък“ на МФ

Васил Божков (вляво) и Цветомир Найденов, който е съдружник с Божков в Еврофутбол от 1992-1993 г. (вдясно). Снимка: БГНЕС

Цветомир Найденов е може би най-любопитното име в разширения списък на лицата, които попадат или потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на министерство на финансите на Съединените американски щати, който българското финансово министерство публикува във вторник.

Още по темата

Името му нашумя през миналата година, когато бившият съдружник на укриващия се в Дубай бизнесмен Васил Божков започна да изнася данни срещу дейността му, влизайки в ролята на „изобличител“, твърдейки, че Божков прилагал различни схеми за укриване на данъци, за които самият Найденов разбрал съвсем наскоро. В момента Найденов е един от собствениците на компанията "Ефбет" и е спонсор на спортни отбори, сред които и ЦСКА 1948. 

В разширения списък, който Министерството на финансите публикува, са включени физическите лица, които попадат и потенциално биха попаднали в обхвата на санкциите, наложени от OFAC, асоциирани лица. За "асоциирани лица" се смятат "всички съдружници, акционери, управители и членове на органи за управление и контрол" на фирми и организации, които са "притежавани, контролирани или управлявани през последните 5 години" от Пеевски, Божков и Желязков.

Списъкът е съставен на база на информация, която е налична и проверена до момента от ведомството и обхваща периода от 2016 г. до 2021 г. Той може да бъде допълван или коригиран при получаване на нови данни или факти, посочват от ведомството.

В списъка освен присъствието на Цветомир Найденов влечатление прави включването на брат му Боян, както и на майката на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски - Ирена Кръстева

Сред останалите лица в списъка са Александра Стоянова, Александър Тумпаров, Александър Георгиев, Александър Ангелов, Борис Бекяров, Георги Попов, Димитър Ганев, Дора Спасова, Жана Канелова, Иванка Георгиева, Милен Стаматов, Мирослав Илиев, Пепа Гроздева-Михова, Петър Марчоков, Петър Ив. Стоянов, Татяна Димитрова, Стефан Найденов и Янко Раденков.

"Тези лица са свързани с лицата, които са санкционирани, и като такива има голям риск да се работи с тях. Те нямат право да кандидатстват за обществени поръчки и държавните предприятия трябва да се въздържат от работа с тях". Така финансовият министър Асен Василев коментира разширения списък с фирми и лица, близки до санкционираните от САЩ по закона "Магнитски" Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков.

Първият вариант на българския списък беше публикуван от министерството на финансите на 5 юни. В него влизаха 64 компании и беше идентичен с американския списък. През миналата седмица властите актуализираха списъка и добавиха още 34 фирми. Голяма част от компаниите са свързани с Васил Божков, който е официален собственик на значителен брой бизнеси у нас. За първи път в черния списък са включени и физически лица, част от които са свързани с Делян Пеевски. 

Припомняме, че  чрез Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) на Министерството на финансите САЩ наложиха на 2 юни санкции на трима български граждани за тяхната значителна роля в корупцията в България, както и за техните мрежи, обхващащи 64 организации.

Санкциите са срещу Васил Крумов Божков, Делян Славчев Пеевски и Илко Димитров Желязков.

Държавният департамент на САЩ обяви и oще няколко залица с наложени санкции във връзка с участието им в сериозна корупция. Това са Александър Манолев, Петър Харалампиев, Красимир Томов.

Във връзка с доклада на Министерството на финансите на САЩ Върховната касациона прокуратура (ВКП) се самосезира и образува шест преписки спрямо всяко едно от санкционираните лица.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

1
 
4
 
6
преди 1 месец
ами ББ ? нали е приемал пури от Божков ?
2
 
3
 
5
преди 1 месец
никога няма ненаказано добро ;)
0
 
7
 
4
преди 1 месец
Интересно какви времена дойдоха. Някакси злото гаси зло.
3
 
3
 
3
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Довчера пъpдели в едно гърне, днес се хванали за гушите. Няма невинни тук, а най-малко невинен е серийния изнасилвач и убиец Черепа.
1
 
7
 
2
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Отново добра новина!

Още от Икономика и политика
Ангел Кунчев: Вече сме в началото на четвъртата COVID вълна