IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изплатените пари по 60/40 са 884 млн. лв., запазените работни места – 300 хил.

Фонд към ОП „Развитие на човешките ресурси“ ще покрива транспортните разходи на служителите от и до работните им места

18:37 | 04.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

По мярката за запазване на заетостта, популярна като 60/40, досега се изплатени 884 млн. лв., като средствата са помогнали за запазването на 300 хиляди работни места. Данните съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева, която посети предприятия в Добрич и региона, подпомагани чрез мерките за запазване на заетостта.

За сравнение, по мярката 60/40 преди месец изплатените средства бяха над 807 млн. лв. за подкрепа на 12 хиляди работодатели за съхранение на над 265 хиляди работни места.

С мярката за запазване на краткосрочната заетост за секторите „Хотелиерство и ресторантьорство“, „Транспорт“ и „Туризъм“, известна като 80/20, са съхранени още 31 хил. позиции, а преведените суми са за над 35 млн. лв. Министерството на транспорта е подпомогнало общо 580 автобусни превозвача с близо 30 млн. лв., сочат данните, цитирани от пресцентъра на социалното министерство. 

По време на срещите в региона Деница Сачева каза, че се работи и в посока облекчаване на работодателите за покриване на транспортните разходи на служителите от и до работните им места. За целта предстои да се създаде фонд през Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. „Това ще даде възможност средствата на предприятията да се преразпределят по други пера, сред които и увеличаване на заплатите на персонала“, каза Сачева.

За изплащане на средства по мярката 60/40 работодателите подават в Дирекция „Бюро по труда“ заявления по утвърден образец. Преценката за изпълнение на условията, регламентирани с постановленията на Министерския съвет, се извършва от Дирекция „Бюро по труда“, където работодателите, които отговарят на необходимите критерии, ежемесечно представят списъци на работниците и служители за изплащане на средства за предходния месец.

По получените от Агенцията по заетостта списъци Националният осигурителен институт определя размера на средствата за всяко лице - 60 на сто от осигурителния доход за определения с конкретното постановление месец - август за определяне на размера на средствата за октомври, ноември и декември 2020 г.; октомври - за определяне на размера на средствата за януари, февруари и март 2021 г.

Средствата за запазване на заетост и дължимите осигурителни вноски за сметка на работодателя за всички работници и служители се превеждат от НОИ по платежните сметки на съответния работодател.

Мерките в подкрепа на бизнеса със сигурност ще действат за максимално дълъг период – поне до есента, каза наскоро социалният министър Деница Сачева и потвърди, че по мярката на 60/40 има средства до края на септември. 

В същото време работодателите в България обявиха, че изминалата година е била „чудовищна“ за бизнеса, а парите стигат до фирмите с голямо закъснение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още