IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Използването на офшорни сметки в България излиза дори по-скъпо, твърди адвокат

Държавата накара бизнеса да прави офшорки, смята предприемач

10:18 | 08.04.16 г. 1
Използването на офшорни сметки в България излиза дори по-скъпо, твърди адвокат

Българското данъчно законодателство дава изключително добра защита срещу възможността да не се плащат данъци, използвайки офшорки. Това каза проф. Иван Тодоров, адвокат, в предаването „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria, коментирайки правния прочит на „Досиетата от Панама“.

По думите му данъчното облагане на печалбата на дружество, регистрирано в България и в офшорна зона, не се различава. "Режимът на харчене на парите през офшорна фирма дори е по-затруднен, докато данъчното облагане е едно и също", коментира той. Откъм нормативна база България има едно от най-добрите данъчни законодателства.

С оглед на ниските данъчни ставки в България до голяма степен използването на офшорни сметки излиза по-скъпо, каза още проф. Тодоров. 

Голямата гласност в световен мащаб по случая „Панама гейт“ не беше изненада. Понятието офшорна фирма се превърна в мръсна дума, но едни от най-големите държави в света (САЩ, Великобритания, Холандия) са офшорни зони, посочи експертът. „Когато там се регистрира фирма, която осъществява дейност извън територията на страната, тя не плаща данъци, а само такса“, каза той.

По отношение на въвеждането на механизми за непрозрачна собственост чрез регистрирането на фирми в офшорни зони експертът коментира, че може да възникне проблем единствено, ако офшорните сметки са регистрирани от бивш държавен служител или политик, който не ги е декларирал.

Въвеждането на общо европейско законодателство, което да ограничи възможността за използване на офшорни зони, ще има ефект. Има течове в други европейски държави, а не в България. В българското законодателство не е забранено да имаш офшорна зона, каза още той. 

Държавата натисна родните предприемачи да си открият офшорни фирми, защото първо въведе закона за защита на чуждестранните инвестиции. Така местните предприемачи бяха дискриминирани. След като законът изравни местните и чуждите инвеститори, вече няма смисъл да имаш офшорна компания, по-добре е да държиш всички структури на бизнеса си в България. Проблем остават масовите кражби на фирми. Това коментира предприемачът Красимир Дачев в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria. 

Офшорките са финансов инструмент, с който всеки си служи, защото там се получава сигурност. 

Предприемачът коментира и състоянието в икономиката и позицията на бизнеса. Според него най-голямата пречка за инвестиране е отсъствието на константна прозрачна правна система. 

Във Върховния съд имаме неконстантната практика един й същ казус в два различни състава да се решава по два различни начина.

Във връзка с перспективите пред българската икономика Дачев каза, че ниските трудова заетост и производителност ще продължават да ни дърпат надолу и през следващите години. Като решение на този проблем той посочи елиминирането на корупцията и повишаването на качеството на работа и стойността на продукцията. 

Още видео материали може да гледате в Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 15 rate down comment 0
Nathan
преди 7 години
,,едни от най-големите държави в света (САЩ, Великобритания, Холандия) са офшорни зони,Когато там се регистрира фирма, която осъществява дейност извън територията на страната, тя не плаща данъци, а само таксаИменно в офшорната структура на американската икономика е заложен кастовият проблем с неравенството.3% от американското общество, притежатели на офшорни дружества притежава 90% от американската икономика, която не плаща нищо. Останалите 95%, която притежава 10% от американската икономика плаща над 50% от изработеното на държавата.ЕС разбира се, с корумпиран индивид,като *** Юнкер няма да предприеме никакви действия да извлече европейската каруца от офшорното тресавище. В родната му държава същестуват множество факти и документи, оличаващо дребното люксембурдско джудже в престъпна дейност - подпомагане на дружества да укриват данъци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още