IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изследователи обсъдиха предимствата на биохраните в борбата с болестите

Използването на нитрати може да коства годишно милиарди евро загуби, твърди учен

17:19 | 19.11.15 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Изследователи обсъдиха предимствата на биохраните в борбата с болестите

Биохраните могат да бъдат използвани в борбата и превенцията на различни заболявания – това стана ясно на научна конференция в Европейския парламент, посветена на връзката между човешкото здраве и органичната храна.

Събитието бе организирано от българския евродепутат Момчил Неков и Отдела за оценка на научно-технологичните възможности (STOA) към Европейския парламент. В него се включиха  като лектори учени от Полша, България, Дания, Швеция, Италия, Холандия и Германия, съобщи офисът на евродепутата.

Д-р Ева Рембяуковска от Варшавския университет сподели свои проучвания, фокусирани върху връзката между биохраните и раковите заболявания. Тя представи резултати от изследвания, според които извлечените сокове от био плодове и зеленчуци ограничават развитието на ракови клетки. 

Тя обяви също така, че според редица изследвания пилетата, на които е давана биохрана, растат по-дребни, но тяхната имунна система е по-силна, отколкото при пилетата, хранени с продукти от конвенционалното земеделие.  

Почти всички видове нитрати имат негативно влияние върху мозъчните клетки, включително и в ембрионална фаза, заяви д-р Филип Гранжан от Университета в Южна Дания.

"Резултатите от моите наблюдения сочат, че използването на нитрати може да коства годишно милиарди евро загуби заради понижена трудоспособност на хора с по-нисък коефициент на интелигентност, заради излагането им на нитрати преди раждане", заяви д-р Гранжан. Той направи заключението, че основното предимство на органичната храна е липсата на нитрати.

Германският учен Бернхард Вацел от института „Макс Рубнер“ представи изследвания, според които хората, консумиращи био продукти, водят по-здравословен начин на живот. "Те не ядат вредни храни и наблягат над плодове и зеленчуци", поясни той.

Биоземеделието у нас се развива динамично през последните 7 години, като  сертифицираните площи са се увеличили 7 пъти, заяви Д-р Стоилко Апостолов, управител на българската фондация за биологично земеделие „Биоселена". 

1,5% от обработваемите земи се обработват съобразно стандартите на органичното земеделие.  В България има дефицит на биоживотновъди. Едва 0,6% от органичните ферми в страната отглеждат на животни. 70% от българите, консумиращи биохрани, вярват, че те имат благоприятно влияние върху здравето.

Други участници в семинара представиха проучвания, посветени на природните начини, чрез които биоземеделието се справя с вредителите. Някои от методите са толкова успешни, че вече се използват и в конвенционалното земеделие.

Момчил Неков коментира, че биопродуктите са инвестиция в здравеопазването. "Вярвам, че трябва да концентрираме усилията си върху предоставянето на качествена храна, особено за децата и младите хора. В тази връзка подкрепям предложението органичната храна да бъде включена в схемата за снабдяване на учебните заведения – „Училищен плод", заяви евродепутатът.

По думите му органичните храни са инвестиция в общественото здраве.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:28 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още