IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Желязков: Всички участници за концесията на летището са с равни шансове

Нямаме нито предопределен, нито избран концесионер, твърди транспортният министър

17:23 | 10.05.19 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Mинистърът на транспорта Росен Желязков. <em>Снимка: Тодор Ставрев, БТА</em></p>
<p>
	&nbsp;</p>

Mинистърът на транспорта Росен Желязков. Снимка: Тодор Ставрев, БТА

 

Всички участници в конкурса за концесия на Летище София имат равни шансове за успех. Става дума за пет от най-големите консорциума в света, които оперират на пет важни летища. Това каза в Бургас министърът на транспорта Росен Желязков, цитиран от 24 часа.

Повод за коментара му бе изявление от страна на лидера на БСП Корнелия Нинова, че българското летище ще бъде дадено на концесия на турска фирма. 

„Нямаме нито предопределен, нито избран концесионер за Летище София. С оглед изявления на лидера на БСП Нинова съм длъжен да подчертая, и то от уважение към БСП, защото тя има желание, а сигурно и потенциала да управлява, че е много важно за тях да знаят как се развива държавата в своята тенденция за обновяване на важна инфраструктура. Бяха допуснати всички пет кандидата, това са световни консорциуми, най-големите летищни оператори в Европа, а защо не и в света - Манчестър, Париж, Копенхаген, Франкфурт и Мюнхен. Офертите бяха отворени вчера на открито заседание. Комисията през следващите седмици ще разгледа съответните конкретни предложения", съобщи в Бургас министърът на транспорта. 

По думите му в отворените вече обвързващи предложения са анонсирани годишните концесионни възнаграждения, което дава класиране, равняващо са на 55% от общата оценка. Останалите 45% зависят от бизнес предложенията.

„Към момента всеки от участниците има равни шансове за класиране. Тенденцията е ясна още от 2005 - 2006 г., когато летищната структура в Бургас и Варна и различни пристанища бяха дадени на концесия от тройната коалиция. Държавата ще развива железопътната инфраструктура, но за летищната и пристанищната ще се привличат частни инвеститори. Това не е ново и е тенденция, която се следва почти на всякъде по света", каза още Желязков.

Той поясни и какво предлагат петте кандидата в усреднени цифри - 550 млн. лв. безусловно по сметка на държавата без ДДС при сключване на договор, по 1,7 млрд. лв. годишна концесионна такса през следващите 35 години и около 1,5 млрд. лв. инвестиции в летище София. „Това са близо 4 млрд. лв. в Летище София през следващата година", изчисли министърът. 

Желязков уточни още, че Летище София се развива добре, генерира през последните 2 години средно до 10 млн. лв. печалба, а дивидентът за 5 години е 12 млн. лв. към държавата. Колко години са необходими с 10-12 млн. лв., за да стигнем до 3,7 млрд. лв. инвестиции в летище, попита реторично той.

„Как държавата, която е казала, че ще привлича инвеститори с висока репутация, може в момента да си позволи подобен инвестиционен разход? Може би от държавния бюджет да вземем тези 3,7 милиарда лева или да не развиваме инфраструктура на летището“, попита риторично Желязков.

Той предупреди, че процедурата е на фаза, в която всяко „волантуристично говорене поднася много лош сигнал към всички чуждестранни инвеститори в държавата".

Припомняме, че в четвъртък бяха отворени предложенията на кандидатите да управляват летището.  Френската Aéroports de Paris Group, която оперира трите летища под бранда Paris Aéroport, и участва в надпреварата в рамките на консорциум между компаниите "Еърпортс Де Пари" ЕС.ЕЙ и "ТАВ Хавалиманларъ Холдинг" А.Ш., предлага най-висока сума за държавата - годишно концесионно възнаграждение от 32,8 млн. евро и общи инвестиции в размер на 903 млн. евро.

В края на юни 2018 г. Mиниcтepcĸият cъвeт разреши отново oтĸpивaнeто на пpoцeдypa зa ĸoнцecиятa нa Лeтищe Coфия.  Процедурата бе обявена за първи път от предишното правителство на Борисов с идеята значителна първоначална вноска да отиде за разплащане на дълговете на БДЖ. Тя обаче бе спряна от служебното правителство на Огнян Герджиков през март 2017 г. с мотива, че не защитава достатъчно добре публичния интерес.

Позицията на БСП тогава бе категорично против процедурата. 

За да обяви отново процедурата, транспортното министерство използва консултантска помощ от Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие.

Гoдишнитe възнaгpaждeния, ĸoитo щe ce дължaт зa вcяĸa eднa гoдинa oт cpoĸa нa ĸoнцecиятa, ca в paзмep на не пoд 15 милиoнa лeвa бeз ДДC или 10% oт oбщия paзмep нa oбщитe пpиxoди oт вcичĸи дeйнocти.

Според минимaлнитe изиcĸвaния кандидатите трябва дa oпepиpaт пoнe eднo мeждyнapoднo лeтищe c пoвeчe oт 10 млн. пътници гoдишнo, дa имaт aĸтиви c нeтнa cтoйнocт зa пocлeднитe тpи гoдини oт минимyм 200 млн. eвpo, ĸaĸтo и дa имaт oпит във финaнcиpaнeто нa пoнe eдин инфpacтpyĸтypeн пpoeĸт зa нaд 400 млн. eвpo.

Концесионерът ще бъде задължен да инвестира минимум 600 млн. евро в инфраструктурата на летището за период от 35 години, както и да гарантира плащания към държавата от 550 млн. лв. при поемане на управлението на летището.
Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:29 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
serafima
преди 4 години
Противен, господин Желязков, малко поне срам имате ли? След Костинбродската история, ви направиха (като човек на Бъчварова шматката) шеф на Агенция, в който СЪЩО нищо не направихте. Сега пък за какво ли ви направиха министър на транспорта на мястото на един човек, който трябваше да бъде съден за убийство, а ГЕРБ го изпрати на блага служба. Даването на концесия на летището е равно на държавна измяна, заплаха за националната сигурност и бягство от приходи за страната, срещу което сигурно получавате нещо. ПРОТИВЕН сте и дано скоро бъдете сменени цялото правителство! СТИГА КРАЖБИ И НЕВЕЖЕСТВО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още