IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жените в ЕС печелят средно с около 17% по-малко от мъжете

България е сред държавите, в които разликата в заплащането на двата пола се увеличава въпреки общата тенденция към понижение

16:30 | 02.03.12 г.
Жените в ЕС печелят средно с около 17% по-малко от мъжете

Жените в Европейския съюз все още печелят по-малко от мъжете. През миналата година разликата в заплащането на мъжете и жените в Европейския съюз е била средно 16,4 на сто в полза на силния пол. Това показват последните данни, обявени от ЕК по случай днешния европейския ден на равното заплащане, се посочва в съобщение на Еврокомисията.

Разликата в заплащането се изчислява на основата на средната разлика в брутното почасово възнаграждение на всички работници и служители. В България през 2010 г. жените са получили с 14,1% по-малко на час от мъжете, а средно за Европейския съюз жените получават с около 17% по-малко на час от мъжете.

От Еврокомисията отчитат тенденция към леко понижение през последните години, когато този процент е бил около 17 на сто или по-висок. Процентът варира от около 2 на сто в Полша до над 27 на сто в Естония.

Разликата се обяснява със съвместяването на професионалния и личния живот при жените, тъй като много жени вземат родителски отпуск и работят на непълно работно време.

Въпреки леко положителната тенденция като цяло, има държави-членки на ЕС, в които разликата в заплащането на мъжете и жените се увеличава. България е сред тези държави наред с Франция, Латвия, Унгария, Португалия и Румъния.

Днес Европейският съюз отбелязва за втори път Денят на равното заплащане на жените и мъжете, след като началото беше поставено на 5 март миналата година.

Целта е денят да се превърне в ежегодно събитие за повишаване на осведомеността относно разликата в заплащането и начините за нейното премахване. Дейностите включват разпространяване на информация по въпроса чрез плакати, брошури, видеоклипове, срещи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:51 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още