Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Жертвите на трафик ще бъдат по-дълго в приюти

Престоят ще е най-малко 30 дни, но ще може да се продължава, записаха депутатите в Закона за борба с трафика на хора

Жертвите на трафик ще бъдат по-дълго в приюти

Снимка: Ройтерс

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за борба с трафика на хора. С измененията се създава възможност за откриване на специализирани приюти за последваща реинтеграция, както и за осигуряване на безплатна правна помощ и подходяща езикова помощ на лицата - жертви на трафика на хора, предаде БТА.

Още по темата

Увеличава се срокът за настаняване на тези лица в приюти за временно настаняване, като се въвежда минимален срок от 30 дни, и се създава възможност за продължаване срока на настаняването по предложение на съответния приют.

Измененията се гласуват заради необходимостта от ефективно прилагане на Конвенцията на Съвета на Европа за борба с трафика на хора, която въвежда минимални национални стандарти и механизми за третиране на жертвите, както и за оказване на подкрепа и закрила.

С промените се гарантира период за възстановяване и размисъл, който се предоставя на жертвите на трафик на хора за първоначално възстановяване след травмата, за прекъсване на връзките с трафикантите, както и за вземане на съзнателно и информирано решение дали да съдействат за наказателното преследване на дееца.

В закона се определя статутът на Националната комисия за борба с трафика на хора като национален орган за докладване в съответствие с европейска директива за предотвратяването и борбата с трафика на хора и защитата на жертвите от него.

Националната комисия създава центрове за закрила и помощ на жертвите на трафика на хора, записаха още депутатите.

Иван Ченчев ("БСП за България") изрази задоволство от приемането на този добър и необходим закон. “Тайните квартири в България по отношение на трафика на хора са били досега само в Бургас и Варна, в столицата не е имало", посочи той и сподели, че се надява поне в шест големи областни градове да се разкрият помощни центрове, които да бъдат финансово обезпечени.
 

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Евгения Маринова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Болниците - относително готови за пандемията