IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищното и фирменото кредитиране стават все по-достъпни

През юни банките понижават още лихвените проценти по депозитите

17:38 | 25.07.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Жилищното и фирменото кредитиране стават все по-достъпни

През юни банките повишават минимално лихвените проценти по потребителските кредити, а понижават още тези по жилищните. Въпреки че разходите по фирмените заеми са почти без изменение спрямо миналия месец, те намаляват още в сравнение с юни 2013 г. По-ниските лихвени проценти са един от факторите, влияещ върху търсенето на банково финансиране от страна на предприятията, което продължава да расте.

Спадащите лихви по депозитите обаче не променят спестовните нагласи на населението. Въпреки че през май банките повишиха леко лихвите по влоговете, през юни ставките отново са по-ниски в сравнение с година по-рано, разкриват последните статистически данни на Българска народна банка (БНБ).

Месец юни пък е последният преди влизането в сила на промените в Закона за потребителския кредит. От 23 юли отпадат таксите за усвояване и управление на ипотечни и потребителски кредити. Няма да се събира и комисиона за едно и също действие повече от веднъж. Остава обаче таксата за одобрение на кредитополучателите, тъй като банките правят действителни разходи при проучването на кандидатите.

Предстои да разберем как нормативните изменения ще се отразят на цената на кредитния ресурс. Със статистиката за юли може би ще добием бегла представа, въпреки че вече редица банки премахнаха някои от таксите и комисионите по своите кредитни продукти.

Потребителско финансиране

През юни спрямо май средният лихвен процент по кредитите за потребление в левове се повишава с 0.10 пр.п., а по тези в евро – с минималните 0.02 пр.п. При жилищните кредити в левове той се понижава с 0.12 пр.п., а по жилищните кредити в евро – с 0.22 пр.п. При другите кредити в левове средният лихвен процент спада с 0.36 пр.п., а при другите кредити в евро – с 1.51 пр.п., сочат изчисленията на Investor.bg на база статистиката на централната банка.

В сравнение с година по-рано средният лихвен процент по кредитите за потребление в левове нараства с 0.52 пр.п. до 11.26%, а по тези в евро се понижава с 0.75 пр.п. до 8.91%. При жилищните кредити в левове той спада с 0.18 пр.п. до 6.53%, а по жилищните кредити в евро – с 0.49 пр.п. до 6.88%. Средният лихвен процент по другите кредити в левове намалява с 0.83 пр.п. до 7.69%, а по другите кредити в евро – с 1.89 пр.п. до 5.74%.

Промените в Закона за потребителския кредит предвиждат още и намаляване на наказателната лихва по ипотеките при предсрочно погасяване на кредита, дори и за вече сключени договори за заем. Такава лихва ще се плаща само за първата година и ще бъде в размер на до 1% от заема. След първата година кредитът ще може да се погасява без наказателна лихва. Сега лихвата за предсрочно погасен кредит достига и до 5% от стойността на кредита.

 Кредити на сектор Домакинства (новоотпуснати):

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 07:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още