Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Жирардели не обявил придобиването на "Юлен", защото никой не го е питал

Скиорът е собственик на дружеството от 2016 г.

Жирардели не обявил придобиването на "Юлен", защото никой не го е питал

Снимка: Архив Ройтерс

През 2016 г. придобрих мажоритарния дял на фирмата „Юлен”. Това каза пред Нова телевизия легендата на ски спорта Марк Жирардели. Той показа вчера в екоминистерството документи, които доказват, че притежава 100% от собствеността на компанията "Такс сървисиз лимитед", която е мажоритарен собственик в „Юлен“ АД.

Запитан защо чак сега го оповестява, той каза: „Никой не ме е питал тогава”.

Той обясни, че процедурата по изкупуването на „Юлен” е продължила дълго време, много преди 2016 г.

„Още през 2012 г. си мислех, че би било една прекрасна възможност да инвестирам в тази фирма“, обясни той. Но цялото проучване на правните и икономическите показатели, на концесията и проблемите е отнело няколко години. „В крайна сметка успяхме“, заяви Жирардели.

Запитан от кого е купил фирмата скиорът заяви, че собственикът на „Юлен” е бил „един фонд”, но той е подписал декларация за конфиденциалност и не може да обяви кой е фондът.

„С Цеко Минев ни свързват общи хобита – и двамата караме с удоволствие ски, обичаме природата и планината. За съжаление, той голф не играе, така че много рядко се виждаме през лятото”, каза още Жирардели.

Скиорът добави, че Банско не е единственото му начинание. В Германия е купил закрит салон за ски, подобно на закритата писта в Дубай. Продал залата в Германия през 2004 г. и започнал да търси проект за инвестиция.

Жирардели добави, че отдавна гледа към Източна Европа, а Банско има огромен потенциал.

Въпросният фонд, който по думите му присъства на три континента, искал да си запази дяловете, но не го направил заради създадения „доста негативен шум“. Отрицателното настроение според него го е подтикнало да продават.

Той каза в отговор на въпрос, че е имало печалба и всичко е прозрачно. Но понякога един бизнесмен не може да очаква само печалба. Той отказа да каже дали в онзи момент компанията „Юлен“ е имала задължения и дали има сега, тъй като това е конфиденциална информация.

Цената по думите му е била „много интересна“. 

Още по темата

Интересните проекти много лесно могат да се финансират, каза той в отговор на въпрос дали е теглил кредити. Скиорът отрече да го е финансирала българска банка.

На въпрос защо сделката е минала през офшорка той каза, че структурата е представлявала интерес и такъв тип компания позволява да се купуват повече на брой проекти.

По темата за концесионната територия, той каза, че концесията „винаги си е била такава, каквото е разрешено“. Не сме стъпвали извън границите на концесията, не е строено нищо без разрешително, декларира той.

По думите му концесионният договор е доста стар и затова трябва да се направи точно замерване от независим институт.

Според него за България е много благоприятно, че концесионната такса се определя на базата на оборота.

Той обяви, че планира Банско да се развива, но без модернизирана база не може да се участва в състезания за Световната купа.

Жирардели настоява да има втори лифт, който по думите му е много важен и заложен в проекта. Той изтъкна, че сега хората висят по 2 часа на опашка, за да се качат на лифта.

И ние в Австрия имаме ски зони в национални паркове – десетки лифтове в защитени природни зони. „Срам ме е, като трябва да кажа, че 10 години се опитваме да направим втория лифт и не може“, каза той.

„Искаме Банско да стане известен на целия свят”, коментира Жирардели.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
3
 
3
zap
преди 2 години
Няма профилна снимка
Георгиус Георгиу е продал дяловете си в Юлен на Августа Пападополу, а не на Марк Жирарделиhttps://bivol.bg/georgius-augusta-yulen.html
2
 
17
 
2
преди 2 години
Твърде много конфеденциална информация за тази сделка .... Това което не ми харесва е твърде странното поведение на този министър на чисти я въздух неяснотите по концесиония договор неясното поведение на Б Б Обикновенно истината винаги излиза наяве Обикновено твърде късно ....
10
 
8
 
1
ert
преди 2 години
Няма профилна снимка
Браво, добре е че има такива видни имена сред инвеститорите в България. Ето че човека е искал да инвестира в ски курорт и ние сме страната която може да предложи подходящите условия. Честито за избора и дано скоро не само втори, ами и трети лифт да се построи.

Още от Икономика и политика
Производител: Увеличението на тока вдига цената на продукцията