IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жители на Велинград искат спиране на концесия за добив на волфрам

Те се опасяват, че добивът ще навреди на туризма

18:42 | 04.09.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Община Велинград</em></p>

Снимка: Архив Община Велинград

Жители на Велинград са категорично против концесия за добив на волфрам. Гражданите искат незабавно да бъде отнета концесията в близката мина „Грънчарица“, предаде bTV.

Притесненията си те изразиха на открита среща с министъра на околната среда и водите Нено Димов и депутати от региона.

Хората във Велинград масово са против рудодобива в района, защото сериозно се притесняват за здравето си. Близо до самата мина има водохранилище и водата ще бъде замърсена, няма начин да няма вреди за здравето на хората и за екологията, посочват те.

Против са и хотелиерите.„Това е абсолютно несъвместимо – да има волфрамова мина и да има и спа туризъм“, казва хотелиерът Златко Златанов.

Концесията за добив на волфрам е дадена броени дни преди края на тройната коалиция през 2009 г. Тогава екоинспекторите не са открили нищо нередно. Днес обаче се оказва, че значителна част от територията, където трябва да се добива скъпият метал, е вододайна зона. 

„До голяма степен вероятността да не се даде разрешение е налична от гледна точка на това, че голяма част от дейностите попадат в първа санитарна зона“, каза Нено Димов.

Представител на инвеститорите обаче твърди, че добивът на волфрам ще съживи икономически региона. В рамките на няколко години ще бъдат открити 700 работни места, а средната заплата ще бъде 1400 лева, посочва инж. Детелин Недялков, бивш служител на мина „Грънчарица“.

Очаква се в първите дни на октомври да стане окончателно ясно дали в мина „Грънчарица“ ще бъде разрешен добивът на волфрам.

„Ще работя за баланс на интересите, за да живеят добре максимален брой хора. МОСВ ще гарантира баланс, за да не пострадат гражданите и бизнесът в този район“, каза министърът на околната среда и водите, цитиран от пресцентъра на екоминистерството.

От МОСВ информират, че историята започва през 2009 г. и министерството тогава прави опит да прекрати оценката за въздействието върху околната среда (ОВОС), но след съдебно обжалване процедурата продължава.

След като Басейновата дирекция обявява санитарно-охранителните зони 1 и 2, които гарантират чистотата на водата, на 27 септември РИОСВ – Пазарджик  ще гледа новата ОВОС.

Повечето от дейностите на мина „Грънчарица“ попадат в района на санитарно-охранителните зони, но кое е позволено и кое не, ще каже експертен съвет, който ще вземе решение по оценката, се допълва в съобщението.

Инвестиционното намерение за разработката на волфрамовите залежи в района на село Кръстава създаде напрежение в Пазарджишка област. Проведоха се две обществени обсъждания с противоположен резултат – във Велинград хората се обявиха категорично против, а в Кръстава е имало и съгласни, твърди екоминистерството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:35 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още