IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Животновъди от Ямболско затвориха пътя Елхово – Шарково

Стопаните настояват за оставки и отпадане на карантината в региона

14:30 | 10.08.18 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Оставка на министъра на земеделието Румен Порожанов и цялото ръководство на Българската агенцията за безопасност на храните (БАБХ) заради чумата в Странджа поискаха животновъди от региона. Те се събраха на протест и затвориха пътя Елхово – Шарково, съобщава БНР.

Според фермерите чума в Странджа няма, а над 4000 животни са избити без положителна проба и без причина. Стопаните твърдят, че месеци, след като БАБХ обяви заразата, все още няма животно, починало от болестта.

Животновъдите се оплакват, че им се налага да изхвърлят стотици литри мляко. 

В протеста се включиха и стопаните, чиито стада бяха избити в село Кости. Този път те настояват да се махнат ограниченията в района, където беше въведена карантина заради чумата по дребните преживни животни. 

Днес изтича последният срок за овцевъди и козевъди да кандидатстват за подпомагане по системата "Де минимис", припомня още БНР. 17,7 млн. лв. е финансовият ресурс, отделен за подпомагане на фермери, които отглеждат овце и кози, като ставката е 15 лева за животно. Помощта ще бъде изплатена до 20 август. 

Възможно е някои от кандидатите да получат парите си след този срок, ако се наложи административна проверка. Пари по "Де минимис" са предвидени за стопаните от Ямболско и Бургаско, засегнати от чумата при преживните животни. При тях са отделени близо 2,5 милиона, като ставката за животно е 55 лева. Фермерите от засегнатите от чума райони могат да кандидатстват до 31 август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:35 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още