Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Жътвата в Добричко приключи с рекордно нисък добив

Реколтата у нас се очаква да е по-ниска спрямо предходната година, но все пак предостатъчна за задоволяване на потреблението

Жътвата в Добричко приключи с рекордно нисък добив

Снимка: БГНЕС

С рекордно ниски добиви приключи жътвата на пшеницата в Добричко. Още в началото на кампанията стана ясно, че сушата ще доведе до спад в производството на хлебно зърно, но и най-песимистичните прогнози не можаха да предвидят, че средният добив ще е едва 178 килограма от декар, съобщава БНТ.

Общото производство на пшеница в област Добрич е около ‪216 хил. тона от над 1,2 млн. декара, засети с тази култура. Това ще коригира очакванията за реколтата в национален мащаб от 5 милиона на не повече от 4,1 милиона тона.
„На места добивите бяха и под 50 кг. Дотук нещата в момента са около 345 – 350 кг. среден добив за страната. В сравнение с миналата година – 30% по-малко“, коментира пред Националната телевизия Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите. 

Още по темата

От репортажа става ясно, че в земеделската кооперация на село Паскалево средният добив от хлебното зърно е 141 кг/дка. Според Нели Стоянова, агроном, председател на ЗК „Възраждане”, спадът е от поне 1500 тона. „Всеки може да си направи сметка по средна цена какво прави това – между 450-500 000 лв. само от пшеницата сме минус“, допълни тя.

Според Петър Петров, арендатор, сушата продължава и съответно надеждите за пролетниците, когато юни месец паднаха дъждовете, все повече започват да се стопяват.

Хора от бранша алармират и че заради липсата на зимна влага две години подред, царевицата и слънчогледът също ще бъдат на загуба.

Проблемът е, че заради повишаването на търсенето на фона на пандемията се очаква потреблението да черпи от преходните остатъци, които ще започнат да намаляват.

Добрата новина поне за момента е, че реколтата у нас се очаква да е по-ниска спрямо предходната година, но все пак предостатъчна за задоволяване на потреблението. Вътрешното потребление е около 1,5 млн. т годишно, т.е. около една трета от производството. Традиционно в България годишно се произвеждат 4,8-6 млн. т зърно. По данни на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) са реколтирани почти 12 млн. дка, от които се очаква да бъдат произведени малко над 6,1 млн. т пшеница. Запасите от пшеница в страната са малко над 1,2 млн. т.

Агроминистерството посочва, че засетите с пшеница площи са 11,2 млн. дка, което е с 1,5% повече спрямо предходната година.  

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

3
 
5
 
6
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Арендаторите си намериха добър повод да върнат рентите назад.
2
 
7
 
5
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Имам един познат производител, когато и да го питаш, реколтата е зле.
3
 
2
 
4
vzhekoff до: lyusien
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
+100 за мнението
4
 
7
 
3
преди 2 месеца
Никои няма да ви каже колко зърнени култури са произведени тази година защото някой умник закри Борда по зърното които даваше много точни данни за добивите и производството Сега ще се говорят разни ала бала но бъдете сигурни че производството на пшеница са над 4.5 милиона тона
4
 
7
 
2
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Предлагам да почнат да сеят около и в Перник, също и около трасето за Перник. Вода колкото искаш там
"Преди няколко месеца беше пуснат новият водопровод, но вместо да донесе облекчение на жителите, той разочарова с ежедневни аварии заради силното налагане по амортизираната водопреносна мрежа. Загубите на вода бяха над 75%."

Още от Икономика и политика
Министерството на финансите очаква излишък от над 890 млн. лв. към септември