Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

К. Караиванова: Стъпвайки на пазара в България, влизате на огромния пазар на ЕС

Председателят на КФН откри финансова конференция по време на Международното изложение на високите технологии в Пекин

К. Караиванова: Стъпвайки на пазара в България, влизате на огромния пазар на ЕС

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

„Нашият пазар е малък за мащабите на Китай, но стъпвайки на пазара в България, влизате практически на огромния пазар на Европейския съюз“, заяви председателят на Комисията за финансов надзор (КФН) Карина Караиванова на откриването на Финансовата конференция, част от Международното изложение на високите технологии в Пекин, Китай (CHITEC).

Караиванова посочи, че новите финансови технологии имат конкретни приложения в практиката, съобщават от финансовия регулатор.

„Самите ние като комисия участваме в европейски проект за развитието на блокчейн технологиите заедно с един от нашите престижни университети (Варненския)", обяви Караиванова. Тя разказа пред участниците във форума за плана за действие на Европейската комисия за прилагане на новите финансови технологии.

Също така представи усилията и плановете на европейските регулатори – Европейския орган за ценни книжа и пазари (ESMA) и Европейския орган за застраховане и професионално пенсионно осигуряване (EIOPA), по внедряването на нови технологични решения.

По отношение на виртуалните валути Карина Караиванова посочи, че КФН се придържа към позициите на ESMA, EIOPA и Европейския банков орган (EBA), които предупредиха потребителите, че тези валути нямат правен статут на пари или валута, не са гарантирани от централна банка или друг орган и не предлагат никаква правна защита на притежателите си.

Това е 21-то издание на авторитетното в световен мащаб събитие, което привлича влиятелни финансисти, шефове на регулатори, лауреати на Нобелова награда. Основна тема в поредното издание са новите финансови технологии.

По статията работиха: Веселина Василева, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
1
 
1
преди 1 година
Чакам отговора на КФН, за да знам, къде Аз стъпвам

Още от Икономика и политика
Ангелкова: Извършваме мащабни проверки за нерегламентирана туристическа дейност