IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Нинова: Обидно за избирателя е кандидатите за президент да се крият

Партиите ще спорят и за датата на изборите, става ясно от изявленията досега

10:15 | 06.07.16 г.
К. Нинова: Обидно за избирателя е кандидатите за президент да се крият

Обидно за избирателите е кандидатите за президент да се обявяват толкова късно и това обезличава политиката, призна в ефира на „Нова телевизия“ председателят на БСП Корнелия Нинова. Партията, която тя оглавява, обаче не прави изключение – кандидатът им ще бъде обявен най-рано в началото на август.

В момента се обсъждат номинации, потвърди Нинова, но отказа да коментира имена. Те ще бъдат бъдат дискутирани и издигани по време на конференции, които започват още през следващата седмица.

Според Радан Кънев ГЕРБ бави своята номинация, защото води преговори с ДПС. Пред bTV той посочи, че няма планове да се кандидатира за президент.

Кънев беше категоричен, че е предлагал да бъде избрана обща номинация за президент в дясното пространство. Кандидатът е трябвало да бъде избран на общи вътрешни избори. С общ кандидат ще бъдат постигнати две цели – да не бъде допуснат ляв кандидат да спечели, а и десният президент ще бъде независим от ДПС, посочи още лидерът на ДСБ.

Вероятно ще има общ кандидат на левите, стана ясно пък от думите на Корнелия Нинова. Тя припомни, че по време на вътрешен „референдум“ в БСП симпатизантите са поискали изборът на кандидат да стане от „широка коалиция“.

Нинова също беше категорична, че няма да се кандидатира за президент и призова лидерите на партиите, които ще бъдат част от коалицията за издигането на лявата кандидатура, да преглътнат егото си.

ГЕРБ вече заявиха, че ще обявят кандидата си през есента, в последния възможен момент. По този начин от партията се надяват да „защитят“ кандидата си. В интервю пред „Нова телевизия“ президентът Росен Плевнелиев беше категоричен, че сам е отказал да бъде номиниран за втори мандат и е направил своето изявление навреме.

Политическите партии ще имат спор и за датата на президентските избори. ГЕРБ заявиха, че изборите трябва да бъдат насрочени за 6 ноември. Според БСП обаче през ноември започва бюджетната процедура и затова не трябва да има изборна кампания. Левите предлагат изборът да бъде насрочен за 23 октомври. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още