IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Паскалев: Организираната престъпност пречи на нормалното функциониране на държавата

Трябва да се посочи как се избират изпълнители на проектите, съветва бившият вицепремиер и министър на регионалното развитие

11:29 | 03.09.18 г. 5
К. Паскалев: Организираната престъпност пречи на нормалното функциониране на държавата

Към момента оставките на Нанков, Радев и Московски не са адекватни политически действия. Това коментира Костадин Паскалев, бивш вицепремиер и министър на регионалното развитие, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

"Според специалистите поне 2-4 месеца са нужни на следствените органи, за да стигнат до извод каква е причината за тази трагедия. Много бързо "пожарникарски" бяха предприети действия да се искат оставките на определени министри", смята Паскалев.

Според него смисълът от съществуването на едно държавно управление е то да регулира процесите в държавата и да създава условия животът на хората да става по-добър.

“В противен случай смятам, че което и да е управление би следвало да си стяга багажа и да се подготвя за отиване. А не просто един или друг министър да бъде сменян, защото това ще успокои общественото съзнание по някакъв начин“, е мнението на бившия вицепремиер и министър на регионалното развитие.

По думите му проблемът в България е, че организирана престъпност пречи на нормалното функциониране на държавата.

„Корупцията е основното нещо, което пречи за създаване на нормален бизнес климат в една държава. А политическите решения са следствие на конкретни проблеми, които са станали обективно известни в обществото“, твърди бившият вицепремиер. Той е убеден, че би било ефективно, ако ясно се посочи дали има проблеми при провеждането на обществените поръчки в България за избирането на изпълнители. Както и ако ясно се вземат мерки, за да се реши въпросът с изпълнението на съответните проекти, които вече са спечелени.

„Преди седмица президентът Радев коментира порочната система в обществените поръчки и корупцията, при което управителният съвет на Строителната камара подскочи, реагира много адекватно, защити своите членове и каза, че чакат извинение от президента. Бих искал да видя дали този управителен съвет ще поиска извинение и от вицепремиера. Защото членовете на изпълнителното бюро на управителния съвет на Строителната камара са представители примерно на „АТ Инженеринг“, „Главболгарстрой“, „Хидрострой“, „Водстрой 98“. Дали българските граждани знаят коя от всички тези фирми е участвала за по-малко от 900млн. лева обществени поръчки през последните десет години?, риторично попита Паскалев.

Той коментира, че проблемът с държавните поръчки е разликата в парите по договора и реално платените пари за строителство.

"Разликата е корупцията. Това е основният проблем в държавата“, посочи той.

Вижте повече от разговора във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:11 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
Тава е
преди 5 години
Примери безброй, за това как престъпно е насочено управлението на държавата. По същество е загубена посоката на управлението, а следствията са корупция на всички нива на управление, сива икономика, ... унищожаване на националните ценности. Целите на управлението се разминават с потребностите на народа, а демагогията процъфтява, ...и 4 милиарда от КТБ се забравят, пазят ни бившите ни поробители, но ще им платим 4-5 милиарда за това, ще внасяме традиционните си продукти , защото НЯКОЙ/ЕС/ е решил да ни смачка... Грешна е държавната ни постройка!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 11
khao
преди 5 години
който няма акъл или го мързи да прави бизнес....... или бива назначен за бизнесмен :):) че некакси тънко се опита да си оправдаеш успеха с лични качества :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 11
khao
преди 5 години
щеше да си прав ако целия свят гледа през нашата балкано-източноевропейска призма ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 20 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 5 години
Или казано на френски - който няма акъл или го мързи да прави бизнес, но не му се живее от заплата, отива в политиката...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 19 rate down comment 5
neverland
преди 5 години
Политик да говори и обвинява за корупция е все едно...риба да псуе водата, та това ми е жизнената среда :)В политиката няма чисти, има по-страхливи, по-прогресивни, по-дейни, но няма чисти. Разликата идва само в начина, по който се реализира корупцията(дали е елегантно и ненатрапчиво или каруцарско грубо)и в обема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още