IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Плочев: Даваме си една година време да отдъхнем

Управителят на НЗОК подкрепя демонополизацията в системата, иска Касата да финансира болници на пазарен принцип

11:53 | 18.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: FreeImages.com</em></p>

Снимка: FreeImages.com

Забраната за финансиране от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) на нови лекарства ще даде на системата една година време „да отдъхне“. Това коментира в предаването „Седмицата“ на Дарик радио управителят на Касата Камен Плочев.

Той сравни здравната система с развален автомобил, който се бута по склона. Единият вариант е да спрем и да поправим колата – това предлагаме, посочи той.

Друг вариант е „да продължим да бутаме, но ще издъхнем“, а третият вариант е „да си купим нова кола, т.е. да направим нова здравна система, което е много трудно“, посочи той.

Плочев коментира, че достъпът до адекватно лечение е право на населението, но в никакъв случай не става въпрос за „луксозно лечение“. Трябва да има дисциплина при финансирането на новите лекарства, заключи той по темата.

Управителят на НЗОК коментира, че в България не трябва да има „бели петна“ и „черни петна“ - т.е. места, където няма болници и достъп до медицинска помощ, и места, където има „сбирщина от болници“. Тази рамка се задава от националната здравна карта, която обаче беше отменена от съда.

„Няма основни показатели за договаряне, нямаме обеми, нямаме нива на компетентност, т.е. стандарти. Това е рамката - коя болница какво може да върши и в какъв обем. Парламентът трябва да реши какво правим“, посочи той.

Плочев посочи, че само за тази година Касата трябва да финансира 62 нови болници. Той попита защо институцията да е длъжна да работи с всички, а да не може да работи на пазарен принцип, както беше заложено в реформата на бившия здравен министър Петър Москов, която също беше отменена от съда. „Това е изкривена философия на пазарния механизъм, философия на хаоса, да няма ред, за да се въртят 4 млрд. лева под масата незаконно“, коментира управителят на НЗОК.

„Москов го сатанизират, но той е добре мислещ човек. Имаше лоша администрация, която го подведе и неправилно организира реализацията на идеите му“, каза още той.

За пръстовият отпечатък при влизане в болница, въведен от Москов, обаче Плочев коментира, че не е приложим при някои пациенти – инфекциозно болни и с други заболявания. Най-добрият вариант е въвеждането на електронното здравеопазване и входът за достъп в системата да е например чрез дебитната карта.

Управляващите имат желание да променят системата. Осъзнават, че това е пътят, посочи Камен Плочев.

Според него клиничните пътеки са несъвършен инструмент, но не са глупост. Според него няма как да се случи промяна, защото няма готовност за това. Според него обаче трябва да има ограничение на престоя в болница, „болният се лекува докато бъде излекуван“. Затова и ще се сложат строги критерии за изписване на пациентите и това няма да е по времетраене.

Той твърдо подкрепя и демонополизацията на НЗОК, но трябва да се премине здравно застраховане.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:15 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още