Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Кабинетът "Янев" спира строежа на правителствения комплекс в "София тех парк"

Междуведомствена работна група ще изследва необходимостта от строителството му

Кабинетът "Янев" спира строежа на правителствения комплекс в "София тех парк"

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Правителството на Стефан Янев реши да бъдат спрени всички действия и процедури, свързани с изграждането на нов правителствен комплекс на територията на „София тех парк“ АД от „Държавна консолидационна компания“ ЕАД (ДКК) до обединяване на всички заинтересовани ведомства около конкретната нужда от строителството му. Решението беше взето на извънредно заседание на служебния кабинет днес.

Ще бъде създадена Междуведомствена работна група към министъра на икономиката в състав всички заинтересовани ведомства, която да изследва необходимостта и целесъобразността от строителството на нов правителствен комплекс, посочва се в съобщението на Министерския съвет.

Работната група ще разгледа конкретните изисквания за работни и поддържащи дейността помещения, тяхното разпределение и други специфични особености, необходими за изработване на функционален идеен проект и да представи доклад от дейността си пред Министерския съвет с цел окончателно взимане на решение.

Правителството оправомощава министъра на икономиката да сведе до знанието на ДКК ЕАД и „Монтажи“ ЕАД така приетите решения и да възложи на ДКК ЕАД предприемането на необходимите действия за ограничаване на потенциалните вреди за държавата, както и за нейните дъщерни дружества. 

Още по темата

Преди дни министърът на икономиката Кирил Петков разказа за схемата, по която е планирано строителство на правителствена сграда в "София Тех Парк" от 90 хил. кв. метра за 190 млн. лева. Той сравни строителството на държавната сграда с небостъргач, какъвто е виждал само в Дубай.

Икономическият министър нарече странен начина на възлагане на изграждането на сградата. Възложител на обекта е "любимата", по думите му, Държавна консолидационна компания (ДКК).

С вътрешно възлагане (ин хаус поръчка) тя дава 100% аванс за изграждането на "небостъргача" на държавната компания "Монтажи". Двете фирми са под шапката на Министерството на икономиката. От своя страна "Монтажи" дава 50% от получения аванс на трета частна фирма.

Кирил Петков съобщи, че избраният строител проектира, строи и надзирава сам обекта – „три в едно“ и определи това като "безумно", защото на практика строителят ще контролира сам себе си.

Министърът на икономиката смята, че има нарушения по случая и затова подготвя сигнал до прокуратурата, който предстои да внесе.

Кирил Петков беше категоричен, че тази поръчка трябва да бъде прекратена моментално.

Големият въпрос обаче е каква част от авансово дадените пари ще могат да се върнат. Министърът на икономиката се надява да може да се върнат всички средства, но предполага, че фирмата ще иска плащане за проектирането. „Така че сега целта е щетите да бъдат минимални“, каза Петков.

Той коментира и въпроса какво трябва да се случи с освободените сгради от министерствата, които трябваше да се преместят в „София Тех Парк“, и риторично отговори, че те може би е трябвало да се продадат.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
2
 
1
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Изумителна е политическата неграмотност на Слави и ИТН. ДОРИ не разбират колко служебното правителство вдигна летвата и както ИТН подхожда инфантилно, лекомислено и самонадеяно, ЩЕ СЕ СРУТЯТ, независимо дали ще изберат правителството или ще работи известно време.МНГО СЪЖАЛЯВАМ! ИТН наистина не са протестна партия, както и те самите твърдят. Подкрепях ги, вече НЯМА, но така и не разбирам какво ще "изчегъртват" и как.

Още от Икономика и политика
Как ще се измени политическата карта с проекта „Продължаваме промяната“?