IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът настоява през декември да получи отговор за влизането ни в Шенген

Изявлението е по повод искането на Холандия да блокира членството на България до средата на 2012 г.

16:12 | 08.11.11 г.
Кабинетът настоява през декември да получи отговор за влизането ни в Шенген

Правителството продължава да настоява Европейския съюз да реши окончателно през декември кога точно България да бъде приета в шенгенското пространство. Това са заявили пред БНР от външното министерство.

Информацията е по повод поредното изказване на официални представители от Холандия, че страната ще продължи да блокира членството на България поне до юли 2012 г., когато излиза докладът на Еврокомисията за напредъка в борбата с престъпността и корупцията. 

Холандия иска да види поне два положителни доклада по мониторинга в правосъдието и вътрешните работи, преди да свали ветото си за присъединяването на България към Шенген, потвърди преди дни в интервю за "Хоризонт" посланикът Карел ван Кестерен.

„Холандското правителство казва два доклада, в което включваме и междинния доклад от февруари, т.е. февруари и юли 2012 г. Но, както казах, два положителни доклада“, посочи пред БНР ван Кестерен.

Българското правителство обаче още се надява на компромисно решение преди края на годината, разчитайки на призива на председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой, записан в протокола от последната среща на европейските лидери, където се говори за поетапно приемане в Шенген идния март, припомни говорителят на външното министерство Весела Чернева.

"Тук става въпрос за един политически процес, в който се търси политическо решение на един проблем, който до голяма степен е създаден заради вътрешнополитическите трудности и особености на една от страните членки. Надяваме се съветът през декември окончателно ясно да даде становище по проблема", заяви пред националното радио говорителят на външно министерство Чернева.

Според експерти записаното в протокола на Европейския съвет не ангажира юридически Холандия със срокове кога да даде политическата подкрепа за разширяването на шенгенската зона.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още