Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Кабинетът очаква до дни оценката на щетите от наводненията у нас

Незабавно след това ще бъдат отпуснати необходимите средства за възстановяване на засегнатите инфраструктурни и други обекти

Кабинетът очаква до дни оценката на щетите от наводненията у нас

В Община Смолян бе обявено бедствено положение заради проливните дъждове, които затвориха пътища в общината. Снимка: БГНЕС

Спешни мерки за подпомагане на засегнатите от наводненията области, нов модел на ефективен контрол на разходите за ремонти и пълно осветляване на отговорните лица за некачествени възстановителни дейности бяха обсъдени на среща при министър-председателя Кирил Петков. В нея участваха министри, областни управители и представители на отговорни институции, съобщават от пресслужбата на кабинета.

„Трябва да организираме максимално бърза реакция в подкрепа на пострадалите от наводненията. А всеки един лев, който бъде похарчен, следва да бъде защитен с детайлни и аргументирани сметки“, заяви премиерът Петков. Той бе подробно информиран от областните управители на Благоевградска, Смолянска и Кърджалийска област за щетите от наводненията, като за щастие пострадали български граждани няма.

Кирил Петков акцентира върху нуждата от специфичен контрол на средствата за възстановителните дейности, което ще бъде знак за нов модел на прозрачност в управлението. „Време е оттук нататък да спрем да говорим за отговорни организации, а да посочваме персонално отговорните лица“, категоричен бе Петков.

По време на срещата стана ясно, че голяма част от дигите, които и в момента създават потенциална опасност, са без акт 16, въпреки че изграждането им е било заплатено. По изрично настояване на вицепремиера и финансов министър Асен Василев за всеки подобен случай ще бъде подавана детайлна информация с конкретните лица, подписвали съответните документи и ще бъде търсена отговорност. 

Още по темата

„До края на деня областните управители на засегнатите от наводненията области трябва да представят доклади за необходимите ремонтни и възстановителни дейности, както и подробни разчети за единични цени и количествено-стойностни сметки за извършването им“, съобщи Лена Бориславова, началник на политическия кабинет на министър-председателя Кирил Петков след края на срещата при премиера.

Бориславова акцентира, че до края на седмицата при първа възможност ще бъдат извършени огледи от експерти, които ще установят точния размер на конкретните щети. Незабавно след това ще бъдат отпуснати необходимите средства за възстановяване на засегнатите инфраструктурни и други обекти.

„Предприеха се също спешни мерки до края на деня да бъде обследвана възможността за изграждане на мостове там, където са били срутени поради придошлите води и тежките климатични условия“, добави началникът на политическия кабинет на министър-председателя.

Бориславова посочи, че в хода на срещата при премиера Петков за приоритет бе определено да се търси отговорност на лицата, които са рехабилитирали засегнатата инфраструктурата през изминалите 2 години и въпреки ремонтите се е стигнало до настоящите инциденти.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Правосъдният министър: КПКОНПИ е бухалка за неудобните и изтривалка за удобните