IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът одобри допълнителни 20 млн. лева за ваксини

В бюджета на здравното министерство няма осигурено пълно финансиране за задължителната имунопрофилактика

16:09 | 15.03.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Служебното правителство одобри 20 млн. лева допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването. Средствата са ваксини по Националния имунизационен календар за 2017 г. Те ще бъдат осигурени чрез преструктуриране на разходите и трансферите по централния бюджет.

В съобщението от пресцентъра на кабинета се уточнява, че по бюджета на здравното министерство за 2017 г. не е осигурено пълно финансиране за задължителната имунопрофилактика в страната, което води до реален риск ведомството да не може да сключи договори за закупуването на всички необходими ваксини.

С друго свое решение Министерският съвет одобри по-ниски такси, които заплащат чужденците за  пребиваване в България. Одобрени са промени в Тарифа №4 за таксите, които се събират в системата на МВР.

Измененията се правят след писмо за стартирана от Европейската комисия на 25 юли 2016 г. наказателна процедура срещу България за неизпълнение на задълженията по шест директиви. Те определят общи правила за събиране на семействата, прием на граждани от трети страни с цел образование, ученически обмен, научноизследователска или доброволческа дейност,  висококвалифицираната заетост или пребиваването и работата в държава-членка.

Събираните до момента такси от 500 лв. се намаляват за различните категории граждани на трети страни на 100 лв., 110 лв. и 150 лв. Досегашната такса от 1000 лв., събирана за дългосрочно или постоянно пребиваване на чужденец в България, ще запази размера си само за кандидатите за постоянно пребиваване.

Желаещите дългосрочно пребиваване ще заплащат такса от 110 лв., информира пресцентърът на МС.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:58 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още