Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Кабинетът одобри програмата за безлихвените кредити чрез ББР

Схемата е отворена за участие на малки и средни предприятия от всички сектори на икономиката

Кабинетът одобри програмата за безлихвените кредити чрез ББР

Снимка: Angelov Velko/Bloomberg News

Правителството одобри Програмата за портфейлни гаранции в подкрепа на ликвидността на микро-, малки и средни предприятия (МСП), пострадали от извънредната ситуация и епидемията от COVID-19, съобщават от пресслужбата на кабинета.

Изпълнението на Програмата се възлага на „Българска банка за развитие" АД.

Програмата е отворена за участие за малки и средни предприятия от всички сектори на икономиката. Очаква се по нея да бъде подпомогната дейността на най-силно засегнати от пандемията сектори - търговия, услуги, включително транспорт, туризъм, хотелиерство и ресторантьорство, логистика, износ и други, посочва се в съобщението на МС.

Дефинирани са условията, на които трябва да отговарят микро-, малките и средните предприятия (по смисъла на Закона за малките и средните предприятия), регистрирани в България, за да получат финансиране по Програмата. Заложените условия към МСП имат за цел да осигурят помощ на предприятия, които са изпаднали в затруднение след 31 декември 2019 г. поради избухването на епидемията от COVID-19. Кредитите, предвидени по Програмата, ще се предоставят при максимално облекчени условия. 

Още по темата

Решението е част от мерките, които Министерският съвет предприема за преодоляване на икономическите последици от разпространението на коронавируса и цели запазването на заетостта и икономическото благосъстояние на трудещите се в ситуация на рязък спад в икономическата активност, затваряне на предприятия, опасност от масови фалити, междуфирмена и публична задлъжнялост.

Българската банка за развитие (ББР) вече подписа споразумения с първите четири кредитни институции, които започват работа по Програмата за гарантиране на безлихвени кредити. Това са Инвестбанк, Интернешънъл Асет Банк, Общинска банка и Първа инвестиционна банка, съобщиха от държавната кредитна институция.

Целта на Програмата е да подпомогне служителите в неплатен отпуск и самоосигуряващите се лица, които временно не могат да полагат труд в условията на извънредно положение. Те имат възможността да получат безлихвени заеми в размер до 4 500 лева. 

Още по темата

Българската банка за развитие обяви механизма, условията и реда за кредитиране на физическите лица по Програмата за гарантиране на безлихвени кредити.

Според изискванията, при които лицата могат да кандидатстват за заем, те трябва да са били на трудов договор, но вече да не работят и да са в неплатен отпуск като следствие от пандемията.

Те обаче трябва да са имали трудов договор в последните 6 месеца преди излизането в неплатен отпуск.

Условие за отпускане на кредит е кандидатите да не получават възнаграждение по други трудови правоотношения и да имат отработени поне пет работни дни през март, ако това е месецът, в който са пуснати в неплатен отпуск.

Средствата в размер на 700 млн. лв. за увеличението на капитала на Българската банка за развитие (ББР) ще се изразходват единствено за подпомагане на малките и средни предприятия и определени групи физически лица за справяне с икономическите последици от Covid-19, изразяващи се в издаване на портфейлни банкови гаранции към търговските банки в страната, евериха от Министерство на финансите.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Гълъб Донев: Социалната пенсия ще нарасне с 14,3%, а минималната – с 13,3 на сто