IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът одобри промени по прилагането на Закона за хората с увреждания

Около 90 хил. души с увреждания с право на лична помощ се очаква да заявят желание за преминаване през индивидуална оценка на потребности

14:30 | 27.03.19 г.
<p>
	Бисер Петков С<em>нимка: БТА</em></p>

Бисер Петков Снимка: БТА

Правителството прие пакет от нормативни актове, свързани с прилагането на Закона за хората с увреждания. Социалният министър Бисер Петков съобщи след заседанието на Министерския съвет, че става дума за Правилника за прилагане на Закона за хората с увреждания, Методика за извършване на индивидуална оценка на потребностите на хората с увреждания и промени в Устройствения правилник на Агенцията за социално подпомагане, свързани със структуриране на звената, които ще извършват индивидуалната оценка.

С приемането на Правилника за прилагане на Закона за хората с увреждания се регламентират въпросите за осигуряване на заетост на хората, които подадат в обхвата на нормативния акт. Освен това, с приемането на правилника, ще бъде възможно стартирането на двете национални програми - за заетост на хората с увреждания и за достъпна жилищна среда и лична мобилност. В правилника е уточнен и редът за дейността по извършване на индивидуална оценка на хората с увреждания. 

По отношение на приетата днес от правителството Методика за извършване на индивидуална оценка на потребностите на хората с увреждания министърът коментира, че тя до голяма степен е подобрена спрямо нейния проект. Той информира, че около 90 хиляди души с увреждания с право на лична помощ се очаква да заявят желание за преминаване през индивидуална оценка на потребности и да им бъде определен съответен брой часове асистентска подкрепа.

С промени в Устройствения правилник на Агенцията за социално подпомагане се предвижда в 146 дирекции за социално подпомагане да бъдат обособени отдели "Хора с увреждания" и около 1300 души ще бъдат ангажирани с дейността по индивидуална оценка.

Според Закона за личната помощ се предвижда такава помощ да се предоставя на имащите право от 1 септември, но това не значи, че ако някой заяви и премине след това индивидуална оценка, няма да му бъде предоставена лична помощ, коментира министърът, цитиран от БТА. В Методиката за извършване на индивидуална оценка на потребностите на хората с увреждания е разписано, че след тримесечен срок на прилагането й ще се направи последваща оценка на въздействието й и ще се предприемат действия, ако са необходими.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:25 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още