IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът отпусна 5 млн. лева допълнително за защита от градушките

От началото на противоградовия сезон до 8 август са изстреляни 5828 ракети

18:30 | 09.08.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Министерският съвет одобри допълнителни разходи в размер на 5 млн. лева по бюджета на Министерството на земеделието, храните и горите. Средствата са предназначени за попълване на резерва с противоградови ракети на Изпълнителната агенция „Борба с градушките“ и за извършване на профилактика на техниката, съобщиха от пресцентъра на правителството.

Сумата ще бъде осигурена от резерва за непредвидени и неотложни разходи по Закона за държавния бюджет.

От началото на противоградовия сезон до 8 август са изстреляни 5828 ракети. Това каза инж. Ваньо Славеев, изпълнителен директор на агенцията за борба с градушките, в интервю за Агенция „Фокус“.

По думите му противоградовият сезон е открит на 27 април, а до 8 август са проведени 131 въздействия, като са обработени 607 облачни клетки. Той уточни, че наличните ракети към момента са около 4300, които според него засега са достатъчни.

„При по-сериозен процес имаме готовност да направим заявка и да получим допълнително ракети“, допълни инж. Славеев.

Приблизително 36 хил. дка обработваеми площи са пострадали от градушки от началото на сезона, каза още той.

„Защитаваната територия е 17,2 млн. дка, от която обработваемата е приблизително 11 млн. дка, което е 28% от общата обработваема земя“, посочи инж. Славеев.

Той уточни, че защитата от градушки обхваща територии с интензивно земеделие в областите: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Сливен.

Славеев уточни, че в процес на изграждане са противоградови защити по ракетен способ в Хасковска област и Подбалканската долина, които се предвижда да започнат работа през 2018 г.

„През 2019 г. се предвижда останалата част от страната да бъде защитена от градушки чрез прилагане на самолетен способ. Така ще бъде осъществена защита на 90% от обработваемата земя в България“, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още