Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Кабинетът отпусна 50 млн. лв. за увеличаване на заплатите на здравните работници

950 лв. става стартовата заплата на медицинските сестри

Кабинетът отпусна 50 млн. лв. за увеличаване на заплатите на здравните работници

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Правителството отпуска близо 50 млн. лева за повишаване на заплатите на специалистите по здравни грижи (медицински сестри, акушерки и други специалисти). Това съобщиха премиерът Бойко Борисов и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в началото на днешното правителствено заседание, съобщава БТА.

С направеното предложение заплатата на медицинските сестри и специалистите по здравни грижи става 950 лева.

С увеличението премиерът се надява работните места на здравните специалисти да бъдат запазени.

Здравният министър Кирил Ананиев обясни, че парите ще бъдат отпуснати допълнително като субсидия на болниците. Направеният анализ от страна на Министерство на здравеопазването е показал, че има диспропорции и отклонения в механизмите за разпределение на разходите. 

Още по темата

Борисов се надява и да има контрол върху разпределението на средствата, така че да не стане като преди - докторите да си разпределят парите и те да не стигнат до сестрите.

"Това, което сме поели като ангажимент, това да бъде минималната работна заплата", заяви премиерът. Увеличението е и за болниците, които са трудно достъпни и не могат по клинични пътеки да наберат достатъчно пациенти.

Борисов поиска от здравния министър Кирил Ананиев да се срещне с медицинските сестри и да им обясни новата методика за получаване на заплатите и контролът върху нея.

Увеличението на парите за заплати на специалистите по здравни грижи идва след техните протести, които започнаха от началото на март. На протест, включително и на професионалния си празник преди дни, те поискаха увеличение на основната заплата до размера на две минимални за страната и еднакви възнаграждения за всички, независимо от вида на лечебното заведение, в което работят.

 

 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
В България се произвеждат над 120 марки бира, само през 2019 г. новите са 20