Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Кабинетът отпусна допълнителни 50 млн. лв. за детски градини и ясли

Парите ще отидат по бюджета на Столична община, заради продължаващият приток на млади семейства към София

Кабинетът отпусна допълнителни 50 млн. лв. за детски градини и ясли

Снимка: Pixabay

Министерският съвет одобри допълнителен трансфер в размер на 50 милиона лв. по бюджета на Столичната община за 2020 г. за строителство, обзавеждане и оборудване на детски градини и детски ясли, както и за отчуждаване и изкупуване на терени и имоти за нуждите от нови места в детските заведения на територията на общината. Това съобщиха от правителствената информационна служба. С допълнителните средства ще бъдат изградени нови сгради и ще се разшири капацитетът на съществуващите такива. Така ще се създадат условия за обхващане на всички деца в задължителна предучилищна възраст в детските градини.

Недостигът на места изисква от Столичната община да предприеме спешни мерки за разширяване на съществуващия капацитет на детските заведение и за изграждане на нови такива, въпреки че инвестира целенасочено и последователно в ново строителство и увеличаване на сградния фонд, коментират от Министерски съвет. Причината е продължаващият приток на млади семейства към столицата като броят на децата, чакащи за прием в детските градини, продължава да расте. 

Още по темата

Необходимите средства се осигуряват чрез преструктуриране на разходите по централния бюджет за 2020 г.
"Ще отпуснем няколкостотин милиона за детски градини и ясли, искам да няма едно дете, което да не бъде осигурено", заяви по-рано днес премиерът Бойко Борисов. „Когато спрем да говорим за COVID-19, когато има лекарство и ваксини срещу него, ще продължим с тези програми“, отбеляза министър-председателят Борисов пред кметове от Хасковско. 

С друго свое решение кабинетът одобри Програма за изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, градини и училища за периода 2020-2022 г.. Индикативният бюджет за настоящата година е до 70 млн. лв. Същият размер средства са прогнозните бюджети и за всяка една от следващите две години (2021 и 2022г.)
По програмата ще се финансира изграждане на материална база, която гарантира здравословните и качествени условия на обучение в системата на предучилищното и училищното образование. Предвижда се строеж на нови детски ясли, градини и училища в страната, както и пристрояване, надстрояване и реконструкция на съществуващи. По този начин ще бъде намален недостигът на свободни места. Ще се създадат и предпоставки за успешното въвеждане на задължителното предучилищно образование на децата, навършили 4-годишна възраст.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
31
 
1
преди 5 месеца
От както хората взеха да протестират властолюбците се сетиха за тях.Крадливите и корумпираните Г-жа Фа и Г-н ББ и др. се сетиха ,че държат властта си благодарение на тези които им ,,харчат,, непрозрачно данъците и за които не им пука.Сетиха се ,че има деца в тази държава/който не са избиратели/ и майки ,а не само улици,пътища и ремонти за милиони.

Още от Икономика и политика
Глобяват две болници в София за неспазване на плана за ваксиниране