IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът планира промени в 80 закона

Финансовото министерство ще внесе Законопроект на Кодекс за застраховането

14:19 | 26.08.15 г.
Кабинетът планира промени в 80 закона

В законодателната програма на правителството за второто полугодие на 2015 г. са включени 80 законопроекта. Финансовото министерство е готово със Законопроект на Кодекс за застраховането, с който ще бъдат въведени изисквания на три европейски директиви. Поправки в Закона за защита при бедствия готви МВР, а Министерството на отбраната ще редактира Закона за резерва на въоръжените сили.

Кабинетът ще разгледа поправки в Закона за закрила и развитие на културата. С тях ще влязат в сила единни правила за финансиране чрез стандарти на държавните, регионалните и общинските културни институти.

Ще бъдат направени поправки и в Закона за висшето образование, които да стимулират научно-изследователската дейност на висшите училища и развитието на иновациите.

Предвижда се създаване на Център за оценка на риска по хранителната верига като самостоятелно звено на подчинение на министъра на земеделието и храните. Неговите компетентности и функции ще бъдат разписани в отделен закон.

Министерството на околната среда и водите ще предложи промени в три закона – за управление на отпадъците, за биологичното разнообразие и за защитените територии.

Здравното министерство готви изменение и допълнение на Закона за здравето, с цел да се създаде единна информационна здравна система, оптимизиране на органите на медицинската експертиза.

Днес Министерският съвет прие и проект за изменение на Закона за нормативните актове. Предлаганите промени целят въвеждането на института на оценката на въздействието в нормотворческия процес. 

Оценката на въздействието е аналитичен подход за изследване на възможните икономически, социални, екологични и други последици, на разходите, ползите и рисковете от различни варианти на действие за разрешаване на съществуващи проблеми. Оценката трябва да гарантира, че процесът на приемане на законодателство се базира на доказателства и данни.

Със законопроекта се определят два вида оценки - предварителна и последваща. От своя страна предварителната оценка е също два вида - частична и цялостна. Предлага се разработването на всеки законопроект или подзаконов нормативен акт на МС да бъде предшествано от изготвянето на частична оценка. На тази основа ще се решава дали да се изготви цялостна оценка, за което са необходими повече време и ресурси.

Предложено е срокът за обществени консултации от 14 дни да бъде увеличен на 30, като е оставена възможност при изрична обосновка в мотивите срокът да бъде по-кратък, но не по-малко от 14 дни. Предлага се също провеждането на обществени консултации на проекти, изготвени от изпълнителната власт или орган на местно самоуправление, да се извършва едновременно и на Портала за обществени консултации, поддържан от администрацията на МС.

Ще се прави предварителен преглед на съответствието на проектите с Европейската конвенция за защита на правата на човека и практиката на Европейския съд по правата на човека.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:08 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още