Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Кабинетът предлага социалната пенсия да се увеличи на 170 лв. от Коледа

Промяната ще доведе до ръст и на другите пенсии, несвързани с трудова дейност, зависещи от тази пенсия

Кабинетът предлага социалната пенсия да се увеличи на 170 лв. от Коледа

Снимка: БГНЕС

Социалната пенсия да се увеличи от 148,71 лв. на 170 лв. месечно, считано от 25 декември 2021 г. Това предвижда проект на постановление на Министерския съвет, внесен за обсъждане от социалния служебен министър.

Промяната ще доведе до увеличаване на пенсиите, които не са свързани с трудова дейност, тъй като по закон техният размер се определя в зависимост от социалната пенсия за старост. Това са пенсиите за военна и гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия. Ще се повишат и нормативно установените добавки към пенсиите, които се определят в процент от социалната пенсия за старост.

С цел подобряване адекватността на пенсиите, несвързани с трудова дейност, е необходимо да се определи по-висок размер на социалната пенсия за старост. Това може да бъде постигнато чрез приемане на предложения проект на постановление за повишение на социалната пенсия, пише в доклада на министъра. 

Още по темата

В документа се посочва, че с промени в Кодекса за социално осигуряване (КСО) от 25 декември 2021 г. ще се увеличи тежестта на една година осигурителен стаж във формулата за определяне на размера на пенсиите от 1,2 на 1,35 на сто за всяка година осигурителен стаж без превръщане и всички пенсии за трудова дейност ще бъдат преизчислени с по-високата тежест на осигурителния стаж. Наред с това минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст от 25 декември 2021 г. се повишава от 300 лв. на 370 лв.

За прилагане на справедлив подход при актуализиране на доходите на всички пенсионери се предлага размерът на социалната пенсия за старост да бъде повишен от 148,71 лв. на 170,00 лв. месечно, считано от 25 декември 2021 г., пише в мотивите на социалния министър Гълъб Донев.

Необходимите средства за увеличението, възлизащи на около 682,4 хил. лв. за периода 25 декември – 31 декември 2021 г., са планирани и заложени в бюджета на фонд „Пенсии, несвързани с трудова дейност“, утвърден със Закона за изменение и допълнение на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2021 г.

Проектът на постановление е обсъден в Националния съвет за тристранно сътрудничество и утвърден от Надзорния съвет на Националния осигурителен институт.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Регионалният министър иска преоформяне на договорите за строеж на "Хемус"