Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Кабинетът ще се забави с предложението по Плана за възстановяване на ЕС

Работи се от май по подготовката на националния документ, който да бъде представен на ЕК, заяви Томислав Дончев

Кабинетът ще се забави с предложението по Плана за възстановяване на ЕС

Снимка: Chris Ratcliffe / Bloomberg

До края на годината или в началото на следващата България може да предложи национален план за усвояване на ресурсите от Европейския съюз за преодоляване на здравните и икономическите последици от Covid-19. Това каза вицепремиерът Томислав Дондев по време на парламентарния контрол, предава БНР.

Дончев уточни, че сумата от 30 млрд. евро е условна и за да бъде усвоена, ще трябва и сериозен план за действие. По думите му правителството вече работи по подготовката на националния документ, който да бъде представен на ЕК, пише Dnes.bg.

Според него целта на плана на ЕС е не само подпомагането на икономиката, но и нейното развитие, което трябва да е  съчетано с реформи. 

Още по темата

Дончев настоя, че парите от Европа няма как да се отпуснат на държави, в които има съмнение, че липсва справедливо правосъдие. Заради това се налага да се промени законодателната рамка, включително и на конституционно ниво, за да може държавата да въздава справедливост, каза той.

Припомняме, че през юни вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че до края на лятото се очаква да бъде предложен за обществена консултация националният документ, който да бъде представен на ЕК, за да бъде дискутиран с всички заинтересовани страни.

Тогава вицепремиерът представи и точна разбивка на бюджета за България. Общо Планът е за 12,845 млрд. евро, от които над 9 млрд. евро достъп до безвъзмездно финансиране и над 3 млрд. евро достъп до кредити, ако държавата желае да ги ползва, заяви Дончев.

По най-бързия инструмент, който е за 692 млн. евро, средствата могат да бъдат достъпни след приемането на Многогодишната финансова рамка, или в рамките още на тази година.

Допълнително има 2,24 млрд. евро към Фонда за справедлив преход – фондът, който ще финансира политиките по декарбонизация. Допълнително има и 376 млн. евро към програмата за селските райони.

И най-големият инструмент - за над 6 млрд. евро, бихме могли да го приемем като инструмент за възстнановяване и устойчивост с хоризонт за изразходване до 2024 г., каза вицепремиерът. 

„Ще бъде грешка, ако мислим единствено за подпомагането на този, който има нужда, и ще го направим, но в същото време трябва да мислим как инвестициите да отидат при този, който има шанс да расте“, посочи тогава вицепремиерът. За него амбициозното е да се комбинират мерките за икономическо възстановяване с такива за трансформация и растеж.

От БСП днес заявиха, че загубеното доверие към правителството ще се окаже сериозен проблем. 

"Загубата на доверие към правителството, което представлявате, че може да осигури честност при изразходването на европейските средства, може да се окаже проблем и при усвояването на тези пари, които трябва да помогнат при преструктурирането на икономиката ни и за преодоляване на последствията от тежката криза с коронавируса", заяви депутатът от социалистите Крум Зарков.

Томислав Дончев отговори, че е нужна и конституционна промяна:"Тази енергия, която я има сред една голяма част от българското общество, което понякога е на площадите, ще бъде пропиляна, ако не доведе до промени. Наша обща задача е това да го направим по най-добрия начин. Какво трябва да се промени? Законодателната рамка - дори в Конституцията, за да може държавата да е в състояние да изпълнява една от основните си функции - да въздава справедливост".

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Ангелов: Изпитваме сериозен недостиг на лекари на първа линия срещу COVID