IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът ще търси мандат от Народното събрание за строителството на "Хемус"

Изграждането на магистралата надхвърля мандата на правителството, а и не е осигурено финансиране

15:59 | 09.12.15 г. 1
Кабинетът ще търси мандат от Народното събрание за строителството на "Хемус"

Правителството ще търси мандат от Народното събрание преди да вземе решение за строителството на 60-километровия участък от магистрала „Хемус“ от Ябланица до разклона за Плевен и Ловеч.

Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова след заседанието на правителството днес, пише Dnes.bg.

Кабинетът ще преговаря и с Министерството на финансите предвид факта, че не е осигурено финансиране за строителството.

В понеделник бяха отворени ценовите оферти за строителството на трасето, което е разделено на два подучастъка. Предложенията на участниците в тръжната процедура оценяват строителството на отсечката за над 700 млн. лева при индикативна стойност от 434 млн. лева.

Същевременно строителството ще продължи до 2020 г., което надхвърля мандата на правителството. Все още не е осигурено и финансиране за изграждането на отсечката. Това са трите причини, заради които ще се търси одобрението на парламента.

Разликата в очакваната и офертните цени за строителството на участъка от „Хемус“ Павлова обясни с проекта. Индикативните стойности са изчислявани преди две години, когато проектът на участъка не беше готов. С наличието на реален проект обаче участниците в тръжната процедура правят по-точни изчисления, като вероятно калкулират и риска заради липсващото финансиране за реализация.

Павлова подчерта, че „Хемус“ е приоритетен проект, подкрепян и от управляващите, и от опозицията. Тя изрази надежда, че ще се постигне компромис за финансирането на строителните дейности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Momchil_Matev
преди 8 години
Магистрала Хемус в най-тежкият си участък - пресичането на Стара планина - има 4 тунела, а г-жа Павлова за 60 км хълмист терен е предвидила нови три броя! Започвам да си мисля, че нарочно усложняват магистралните трасета, за да се оскъпяват проектите...Добре, че навремето Тодор Живков е бил от Правец и си е направил магистрала, защото не ми се мисли ако в сегашната ситуация трябваше да се строи действащият участък...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още