IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кабинетът спира приватизацията на държавни акции и дялове

Прекратяват се и продажбите на имоти - частна държавна собственост, които се предлагат от областните управители

14:27 | 10.05.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Кабинетът спира приватизацията на държавни акции и дялове. С решение на днешното заседание на Министерски съвет е възложено на Министерството на икономиката да подготви законопроект, с който се забранява приватизацията на държавни акции и дялове, както и приватизацията на акции и дялове от дъщерни дружества.

Това съобщи министърът на икономиката Емил Караниколов, цитиран от Dnes.bg 

От тук нататък обособени части от имущества на държавни дружества или на дъщерни техни дружества ще бъдат продавани само след решение на Народното събрание по предложение на Министерски съвет.

Всички започнати процедури по приватизация на акции и дялове на държавните дружества ще бъдат спрени веднага, посочи министърът. 

Той уточни, че под приватизация се разбира и продажба на имоти - частна държавна собственост, които се предлагат от областните управители. Продажбите ще се съгласуват с министъра на финансите, което и сега го има в закона, но се спира приватизацията на обособени части от тях, обясни Караниколов.

По думите му към момента анализите на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол показват, че над 98% от дружествата, които не са били в забранителния списък към Закона за приватизация и следприватизационен контрол, са раздържавени.

Останалият пакет се предлага в последните три-четири години, но без никакъв интерес, а дружествата, които са в забранителния списък, са стратегически за държавата, отбеляза министърът.

Той е категоричен, че ще направи всичко възможно тези дружества да бъдат развивани. Министърът подчерта, че приветства всички действия, свързани с приемане на законодателството, което ще регламентира публично-частното партньорство. 

Според него ресурсът на държавата за приватизация вече е изчерпан. Идеята е от тук нататък дружествата, които са останали и съществуват вече над 20 години, да продължат да се развиват. "Специално дружествата в Министерството на икономиката, които наблюдаваме, дори излизат на печалба", отбеляза министърът. 

Караниколов подчерта, че сред печелившите са и компаниите от военнопромишления комплекс. Припомняме, че към 31 март 2017 г. „Кинтекс“ ЕАД София и развойното дружество „НИТИ“ регистрират стабилни ръстове както на оборотите, така и на печалбите си. Това продължава тенденцията от края на миналата година. В същото време обаче показателите на производителите „ВМЗ" ЕАД, Сопот и „ТЕРЕМ“ ЕАД се влошават.

От своя страна финансовият министър Владислав Горанов допълни, че приватизацията до голяма степен е изиграла своята роля. По думите му фокусът сега е върху прекратяване на всякакви спекулации, свързани с държавната собственост, както и върху новата визия за управлението ѝ, в която ролята на парламента се увеличава.

„Стратегията за развитие на държавните дружества от военнопромишления комплекс е свързана с увеличаване на тяхната роля, както за отбранителните способности на Българската армия, така и като икономически субекти, които могат да реализират резултат за държавата“, обясни Горанов, цитиран от Dnes.bg, като напомни, че пазарът на въоръжение се развива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:09 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още