IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кацаров: Нека има задължителен "зелен сертификат" и в парламента

Осигурени са щадящи тестове за учениците до средата на януари, каза здравният министър

11:23 | 06.12.21 г. 4
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

България успя да обърне епидемичната вълна, без да влиза в локдаун, докато на много места в Европа в момента има пълно затваряне. Това каза по Нова телевизия министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров.

Относно високата смъртност от коронавируса у нас той заяви, че лекуват лечебните заведения, а здравните власти следят само за организацията. „Всеки болен има достъп до медицинска помощ. Смъртността трябва да бъде анализирана в детайли. 90% от починалите са над 60-годишна възраст и не са имунизирани. Затова призовах възрастните хора да се ваксинират”, припомни Кацаров.

По думите му имунизацията срещу Covid-19 трябва да остане доброволна.

Стойчо Кацаров смята, че в парламента трябва да се влиза със зелен сертификат. Така ще дадат пример на обществото, каза той и призова новите депутати да гласуват такова решение. 

Относно тестовете за учениците здравният министър заяви, че за доставките им отговаря Министерството на образованието.

„Това не зависи от здравното министерство, а от образователните власти. Според мен би трябвало да се осигурят условия за всички, които искат да учат присъствено, дори да става въпрос за няколко ученици. Нашето изискване е да осигурим безопасна среда в училищата. Всеки осигурява тестовете за своето ведомство. В случая ние се ангажирахме да помогнем на образователните власти, защото си даваме сметка, че това се прави за първи път и е трудно. Имахме най-доброто желание да помогнем, като закупим вместо тях тестове”, обясни Кацаров. По думите му има осигурени тестове за учениците до средата на януари.

„Доставките обикновено са от Китай и отнема време, докато пристигнат. Договорили сме над 4 милиона теста. Над милион и половина са доставени на МОН. Останалите ще бъдат доставени тази и другата седмица”, каза министърът на здравеопазването.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Mechkata
преди 2 години
Да ама не. Депутатине не искат - примерът е важен!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
wag1111
преди 2 години
Защо всички в парламента не дадат кръвна проба да видим колко са им валидни сертификатите.Силно се съмнявам някой да се е боцнал с нормалната ваксината, за кожената не говорим колеги, то там е ясно, че са дупеедавци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
ing5rov
преди 2 години
точно педеррастт !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
Един Българин
преди 2 години
Ей, *******ст!!!! Какъв пример е тази дикриминация? Видяла жабата, че подковават коня и вдигнала и тя крак!!! Нищо не си спрял, у нас просто не вирее я заради ракията я по друга причина!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още