IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кацаров: Нужно е национално усилие за ваксинация срещу Covid

Спокойствието, на което се наслаждаваме през летните месеци, е измамно, ще има четвърта вълна, предупреди здравният министър

13:03 | 02.07.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Лятото е най-подходящото време да положим общо национално усилие да излезем от пандемията, а то се свежда до нещо простичко, доказало се вече - да се ваксинират повече хора. Това заяви министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров в рамките на среща с представители на Обществения съвет, създаден с цел повишаване на обществената информираност за ползите от ваксините.

„Това е не само лична отговорност, а и такава към обществото в неговата цялост“, заяви министърът. Той посочи, че „имаме възможност да предотвратим бъдещи поражения, да сложим край на това нещо“.

Кацаров предупреди, че спокойствието, на което се наслаждаваме през летните месеци, бидейки в зелената зона в Европейския съюз с малко на брой новозаразени, е измамно, защото епидемията не е в контрола ни и не сме застраховани от нова вълна - дори не можем да прогнозираме кога ще дойде тази вълна - през лятото или през есента.

Той подчерта, че ваксинацията само частично е личен и доброволен акт, защото той засяга и много други хора – „носиш отговорност освен за себе си, носиш отговорност за много други хора. Затова не е само личен акт, затова е нещо, което може да бъде определено като национална кауза и като национално усилие. И в този смисъл приносът на всеки един е важен“, заяви министърът. 

Епидемиологът и съветник на Стойчо Кацаров проф. Мира Кожухарова заяви, че властите разчитат много на обществеността в усилието за убеждаването в полза на ваксинацията.

„Всички последни изследвания, инструкциите, които получаваме от Европейския център по контрол на заболяванията, сочат, че хората, които са получили две дози от ваксината против коронавирус, са предпазени от разпространяващия се в момента нов вариант на вируса в Европа", заяви проф. Кожухарова.

Ппроф. Кожухарова допълни, че през лятото основно трябва да се обърне внимание на ваксинацията на по-възрастните хора и към тези с хронични заболявания. Тези хора могат да бъдат спасени от тежките последици на евентуална следваща вълна”, каза епидемиологът. Тя смята, че четвъртата вълна е доста възможна. „По-скоро ще бъде в началото на есента или края на лятото”, допълни проф. Кожухарова.

Проф. Красимир Гигов каза, че ваксинационният щаб е изпълнил своята дейност по отношение на получаване, дистрибутиране, организация на ваксиниране, но явно се стига до един таван на изпълнение.

„В момента ваксинираните са около 1,7 милиона души, което е съвсем малко и трябва да се търсят нови начини за достигане до обществото. Освен ваксинацията няма друго средство в момента, което да ни предотврати една пандемична обстановка", каза той. Ако не се изпълни ваксинацията, септември или октомври няма да бъдем защитени от една нова вълна на коронавируса, предупреди проф. Гигов.

Доц. Александър Оскар, който стана лекар на 2020 г., акцентира, че е важно Българският лекарски съюз да се включи във ваксинационния процес, защото хората се влияят от нагласите сред медициците и това е един от съществените фактори, поради които се възпрепятства ваксинационната кампания.

Той посочи, че в момента България е на първо място по процент лекари, които оспорват и поставят под въпрос ваксинацията срещу коронавируса. Ето защо за него е от голяма важност личните лекари да се включат в организационния процес и промотирането на акта на ваксинация.

Захари Атанасов, член на Управителния съвет на Националната мрежа на здравните медиатори, каза, че има много голяма опозиция по отношение на ваксините срещу коронавируса. По думите му причината са конспиративните теории около ваксините.

„Мое дълбоко убеждение е, че нашият народ не е антиваксърски настроен“, заяви министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров. По думите му в конкретния случай с ваксините срещу COVID-19 обществото е било повлияно негативно. Според него това обаче не е необратим процес, но трябва всеки чрез ролята, която има в обществото, позицията която заема, да дава своя принос в процеса на убеждаване в ползите от ваксините.

„Това е мисия, не е административна задача“, обобщи здравният министър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още