IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Качеството на туристическия продукт - приоритет за служебния министър

Позиционирахме туризма като движеща сила на икономиката, коментира бившият министър на туризма Николина Ангелкова

14:56 | 27.01.17 г.
<p>
	Служебният министър на туризма Стела Балтова.<em> Снимка: БТА</em></p>

Служебният министър на туризма Стела Балтова. Снимка: БТА

Два основни приоритета си поставя служебният министър на туризма Стела Балтова, която днес прие поста от Николина Ангелкова в Министерството на туризма.

Първата цел за Балтова е постигането на спокоен летен сезон чрез контрол и регулации. На второ място тя постави маркетирането на националния туризъм.

Балтова посочи, че ще акцентира не върху броя на туристите, а върху качеството на туристическата услуга, която предлага България.

По време на кратката церемония във ведомството Ангелкова пожела успех на приемника си, отчитайки, че с екипа ѝ в последните две години е позиционирала туризма като движеща сила на икономиката на страната.

Балтова отчете, че Ангелкова е създала институцията Министерство на туризма и увери, че ще продължи да работи за институционалното развитие на сектора.

В края на следващата седмица Балтова ще информира за оперативните цели в мандата си, след като се запознае с дейността на министерството. Тя увери, че ще разгледа обществените поръчки, както и дейността на отделните звена във ведомството. При намиране на грешки те ще бъдат обективно поправени, заяви служебният министър.

Извървяхме малка крачка по време на мандата си, каза от своя страна Николина Ангелкова.

Прогнозите ни се оправдаха за броя на туристите - 16% е ръстът спрямо 2016 г. За първи път чуждите туристи надвишиха броя на населението в България, отчете тя и изрази надежда, че работата ще продължи със същия темп.

За две години се сблъскахме с много предизвикателства, но успяхме да приемем всички нормативни актове, приехме и правилата за електронната система за туристическа информация, която предстои да заработи. Успяхме да си върнем доверието на руските туристи, продължи Ангелкова.

До 31 март трябва да има заповед за плажовете, които не са охраняеми, каза още Ангелкова. Тя подчерта, че при търговете за ивиците се е водела от държавния интерес. Общо приходите от концесии и наеми са над 14 млн. лева, което според нея представлява много добра събираемост. Тя очаква и 15% ръст на приходите в туризма тази година.

Вярвам, че работата ще се надгради, завърши Ангелкова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още