IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кадиев: Европа и България имат различно разбиране за офшорните компании

Йордан Цонев е против облекчаването на режима за офшорките

11:08 | 25.11.15 г. 2
Кадиев: Европа и България имат различно разбиране за офшорните компании

България и Европа имат различно разбиране за офшорните компании, смята депутатът Георги Кадиев. „Ние разбираме това като престъпен или корумпиран капитал, който се опитва да влезе в България. Те го разбират като данъчно оптимизиране“, обясни той пред bTV.

Така Кадиев обясни и острата реакция на Европейската комисия срещу Закона за офшорките и нуждата от преправяне на текстовете сега.

Според него обаче целта, с която е бил създаден законът, е била „ да се опраска някой, а друг – не“. И досега, година след приемането на текстовете, редица промени още не са случили, каза той и даде пример с регистрите на собствеността на офшорните компании, които не са създадени.

Причината за появата на толкова офшорни фирми у нас е желанието да се легализира „скрит, престъпен капитал“. Според него предлаганите от финансовото министерство облекчения ще направят ненужен подобен закон.

Припомняме, че в края на август бяха предложени промени, защото забраните са обхващали изключително голям брой лица, дори и в случаите, когато дружество, регистрирано в юрисдикция с преференциален режим, да няма никакво отношение към дейността на българско дружство“

Един авторите на текстовете – Йордан Цонев, призна, че законът е бил прекалено рестриктивен и по тази причина от Европейската комисия са поискали промени, съобразени с европейските директиви в областта.

Той уточни, че законът, предложен от него, заедно с колегата му Делян Пеевски, е бил отговорът на срещата на Г 20, на която се коментира вредата от офшорните компании и укриването на данъците.

Нашият закон е бил първият подобен в Европа и още тогава авторите му не са претендирали за съвършенство, стана ясно още от думите на Цонев. По тази причина и в проекта са приети всички предложения, направени от заинтересовани лица, бизнеса и дори на депутата Георги Кадиев, който сега критикува нормативния акт.

Самият Цонев беше категоричен, че ще се въздържи по време на гласуването на промените в пленарната зала, защото те предвиждат облекчаване на режима, а неговото мнение е, че той трябва да бъде затегнат.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:12 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
казано ина
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Атанасио
преди 8 години
Интересен факт е, че мултинационална компания, която оперира в границите на ЕС, плаща с 30% по-малко корпоративни данъци, в сравнение със сходна компания, чиято дейност е само в една държава - http://***.duma.bg/node/103003Тоест офшорките са нелоялна конкуренция като сенчестата икономика но са законни Херман Ван Ромпой каза пролетта на 2013год. ,че бюджетите на 27-те губят 1 трилион евро ГОДИШНО от офшорки - толкова е здравеопазването на 27-теВ света се въртят 26-32 трилиона $ в офшорки тоест грубо 5-6 трилиона $ не влизат в бюджетите - http://***.youtube.com/watch?v=gYd7Q8nZ9Jo
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още