Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Как Агенцията по вписванията ще гарантира безопасността на информацията

С новия статут държавното ведомство ще бъде в позиция да отказва достъп до обществена информация, посочи адвокат Лили Стефанова

гледано: 3723   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа

Агенцията по вписванията бе добавена към стратегическите обекти за националната сигурност към сектор Държавно управление. Промените от това следват да бъдат тълкувани като такива, свързани със защита на информационните масиви, осигуряващи достъпа до всички публични регистри. Значението на агенцията е важна за гарантиране на правовия ред. Това заяви адвокат Лили Стефанова в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Още по темата

Тя напомни, че Агенцията по вписванията включва и регистър БУЛСТАТ, Регистър на имуществените отношения между съпрузите и Имотния регистър.

"Смятам, че никой не би си позволил да създаде риск за сигурността на информационните масиви, която вече ще се гарантира от ДАНС. За самите граждани няма да има промени в начините, по които те намират информацията в публичните регистри. Гарантира се безопасността на информацията, а не достъпността", посочи тя.

Адвокатът е на мнение, че са несъстоятелни опасенията тази промяна да доведе до пречка за разследващата журналистика и проверка на бизнеса от партньори и контрагенти.

“Рестрикциите биха били по-скоро по отношение на достъпа до обществени поръчки, свързани с тези компетенции, които са вменени на ДАНС, МВР и други специализирани органи, както и компетенции с обезпечеността на информацията. Справки за бизнес партньори и имоти ще могат да се провеждат спокойно. В Закона за обществените поръчки, поради специфичния обект, в който се превръща Агенцията по вписвания, са предвидени съкратени процедури във връзка с избирането на изпълнител на обществени поръчки. С новия статут на Агенцията тя ще бъде в позиция да отказва достъп до обществена информация”, съобщи Лили Стефанова.

Адвокатът поясни, че в общия случай държавните органи са длъжни да предоставят информация при искане от страна на граждани, но се предвижда възможност тя да бъде отказвана освен ако не се докаже намерението на гражданите да се разследват корупционни практики и злоупотреба с власт.

Включването на Агенцията в списъка със стратегическите обекти ще помогне ли да бъдат предприети всички възможни мерки за предотвратяване на бъдещи сривове? Кои вписвания бяха забавени тогава?

Повече от разговора вижте във видео материала.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
5
 
1
преди 1 година
Няма профилна снимка
Адвокатът да избягва да пояснява, в закона за достъп до обществена информация не са предвидени изключения. Няма такъв филм като "в общия случай", точно както и няма филм като право на отказ!

Още от Икономика и политика
БСП избра националния си съвет