IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да разчетем фактурата за електричество?

Икономическият министър Делян Добрев даде обяснение за всеки ред от фактурите, изпратени от електроразпределителните дружества

09:07 | 11.02.13 г. 29
Как да разчетем фактурата за електричество?

Фактурите, които получихме през януари, са по-пълни и с повече детайли и това е факт заради Третия либерализационен пакет, коментира в ефира на bTV министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев. Той обясни какво означава всеки ред от сметката, която изпращат ежемесечно електроразпределителните дружества.

В последните фактури ясно се вижда, че потребената енергия е около 1/3 от стойността, която трябва да бъде платена. По допълнителните пера като "Достъп до разпределителната мрежа" се заплаща за преноса на електричеството от мястото на производство до населеното място.

По перото "Пренос през разпределителната мрежа НН" пък се заплаща за разпределението на електричеството в рамките на населеното място. "Сумата е по-голяма, тъй като мрежата в населеното място е с много по-голяма дължина, спрямо преноса от мястото на производство до населеното място", обясни Добрев.

В "Добавка за зелена енергия" се включват разходите за производство на енергия от възобновяеми енергийни източници. "Тук се включват 13-те процента, с които беше увеличена цената на електричеството от 1 юли 2012 година", коментира още икономическият министър.

Той допълни, че с перото "Невъзстановяеми разходи" се заплащат разходите за дългосрочните договори, сключени през 2000 година. "AES "Гълъбово" обаче заработи на пълна мощност едва през 2011 година, така че сега берем плодовете от договорите, сключени преди толкова години", допълни Добрев.

Всъщност всички тези допълнителни редове във фактурите винаги са били в сметката, която трябва да платим, но не са били видими, стана ясно от думите на министъра. 

Цялостна стратегия за справяне с проблемите по отношение на битовите сметки

Необходима е цялостна, но и дългосрочна стратегия за справяне с проблемите с битовите сметки, смята омбудсмана Константин Пенчев малко по-рано в ефира на "Нова Телевизия". Според него проблемът е от години и трябват години, за да бъде решен.

"Не е нормално хората да си дават цялата заплата за отопление без да имат радиатори", заяви още той.

Омбудсманът коментира, че 30% от жалбите, които получава, са срещу доставчиците на обществени услуги и мобилните оператори. В последния месец има ръст на жалбите срещу топлофикационните дружества, но не и срещу ЕРП-тата и ВиК операторите.

Пенчев призова да не бъде политизиран проблемът. "Трябва да бъде направена цялостна ревизия на сметките и да бъде изготвена дългосрочна стратегия за преодоляване на слабостите на системата", допълни още той и призова дружествата да обясняват на хората какво точно вписват във фактурите.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

26
rate up comment 0 rate down comment 0
BrayanA
преди 11 години
Защото % от електроенергията трябва да е зелена умнико. И това не го е измислил или подписвал БОКО. Питай другаря Станишев и царя според ЕС колко % трябва да са зелени га подписваха като ни приемаха. Нали се сещаш че като се построи Белене трябва пропорционално да се построят и мощности за зелена енергия и пак ще се плаща от нашия джоб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 10 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Kostadinov говориш глупости. Как така за 1 месец изведнъж цените станаха нормални а доходите ни ниски?? Как така за миналата година ЧЕЗ има покачване на печалбата 200+% ? Айде да вземат да си ходят да национализираме и парите да отиват в нашия пенсионен фонд. Защо инфраструктурата на една държава трябва да е собственост на друга?? Това ли е свобода и демокрация? Не мерси!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 0 rate down comment 0
zdravko1
преди 11 години
Какви бяха тези енергийни борси и имат ли почва у нас?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 0
data
преди 11 години
Цена по която се изкупува тока от Топлофикация София е по висока от ФЕЦ и ВяЕЦ . Всички ние спонсорираме не плащащите и вечно мрънкащи клиенти на ТС .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 8 rate down comment 0
hristoc
преди 11 години
"Високоефективно комбинирано производство"- от фактурите означава официално крос-субсидиране на "Топлофикация-София". Ха сега де! А който не ползва?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 11 rate down comment 0
dakl
преди 11 години
Факт е , че по вина на Кунева, Костов и Борисов милиони българи са принудени да плащат повече отколкото потребителите на ел.енергия във Франция /в абсолютни числа, а не съпоставимо спрямо заплатата/ Наглостта на тези т.нар.бг. политици е , че безсрамно все още ни се надсмиват от тв.екраните и се надяват уж на нашата подкрепа на изборите , а единствено разчитат на богатите си спонсори от чужбина, чийто интереси реално защищават!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 0
boogeyman
преди 11 години
в този бранш явно много се краде, *** мнооо, щом нещо произведено за 1.169 стотинки достига до мен за 17.7 стотинки(усреднена дневна-нощта)..или увеличени от 15 пътипъти не %....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 1
rumen221
преди 11 години
КАКВО НЕ РАЗБИРА МАСОНА ДОБРЕВЧЕ ВСЯКА ВЛАСТ, ВЪВ ВСЯКА ДЪРЖАВА:- Осигурява благоденствие и просперитет на народа си!- За горното е нужно рентабилно производство.- За рентабилно производство са нужни сигурни доставки на евтини суровини и ЕНЕРГИЯ.Базовата енергетика, в лицето на Козлодуй и Белене са гаранция за сигурна и евтина (А НЕ АМЕРИКАНСКА) енергия И ОТ ТАМ РЕНТАБИЛНОСТ.- Кое, по-точно, от горната логична (ПРИЧИННО-СЛЕДСТВЕНА) последователност не е понятна...???ДОБРЕВ ОБАЧЕ ДЕМОНСТРИРА НЕРАЗБИРАНЕ ИЛИ КОРУМПИРАНОСТ- И В ДВАТА СЛУЧАЯ ТРЯБВА ДА СИ ХОДИ!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 5 rate down comment 1
rumen221
преди 11 години
Приятели, Ако се либерализира пазара ще отпадне квотата от 23%, наложена от правителството на ГЕРБ и Козлодуй ще продава на 100% НА ВЪТРАШНИЯ ПАЗАР и не по 3,5 ст, КАКТО ГО ПРОДАВАМЕ НА Турция, Италия, Германия и Австрия (последните две изпитващи погнуса от АЕЦ-ове), а по 7 стотинки, Белене ще продава на същата цена, ПАЗАРНА ИКОНОМИКА е това, а всички тецове, които не могат да се включат в тази "ценова игра", ще затворят или някои от тях ще останат, като Студен резерв БОКО, КОСТОВ И КУНЕВА ГУБЯТ РУШВЕТА СИ, НО ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ЩЕ СПЕЧЕЛЯТ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 1
kreditkiller
преди 11 години
Това се отнася само за ЧЕЗ Електро България АД за 3 месеца."Разходите по закупената електроенергия възлизат на 731.233 млн. лв., което е намаление със 7.31% на годишна база, но разходите по разпределение на електроенергията достигат до 593.706 млн. лв., което е увеличение с 41.35%."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още