Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Как данъчните ще тълкуват облагането с по-ниска ставка ресторантска храна и книги?

В ресторантьорството е трудно установяването на нарушения с ДДС, посочи юристът проф. д-р Иван Тодоров

Как данъчните ще тълкуват облагането с по-ниска ставка ресторантска храна и книги?

Снимка: Pixabay

В ресторантьорството проблемът не е в облагането с ДДС, а в установяването на нарушенията относно предлагането на различните видове услуги и разграничаването им, заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria д-р Иван Тодоров, управляващ съдружник на „Георгиев, Тодоров и Ко“.

Още по темата

"В публикуваните вчера инструкции на Националната агенция за приходите за прилагането на намалената ДДС ставка в определени сектори за първи път виждам и цитирана практика на Европейския съд, което е добре", коментира той.

Проф. Тодоров отбеляза, че в ресторантьорството е важно значителното предоставяне на услуги, но то е неопределено като понятие в практиката на Съда и инструкциите на НАП, но са изброени действия, които трябва да се извършват.

"Трябва да се извършва сервиране на храната, подреждане и използване на столове и маси, ситуиране на условия на поднасяне на храната. Има ли ги поне тези две неща, е налице ресторантьорска или кетъринг услуга", посочи той.

Проф. Тодоров уточни, че при директната доставка до вкъщи или при покупка от ресторанта на храна няма ресторантьорска услуга. Той обаче смята, че е трудно разграничението и това може да се тълкува и да стане обект на санкция.

По повод намалената ставка на ДДС за книгите експертът каза, че е важен моментът на изпращането на книгата.

„Когато някой набира нещо на компютър, влиза и чете в сайт, тогава няма доставка на електронен носител, ползва се електронна услуга“, заяви експертът и прогнозира нарастването на книги чрез офлайн търговията, каквато тенденция се наблюдава от две години.

"Когато има електронна доставка, това не променя факта, че все пак има доставка", допълни Иван Тодоров.

Професорът настоява да има сериозна работа от страна на данъчната администрация, която да е наясно как се тълкуват покупките на книги.

Как ще се установяват нарушенията при различните видове услуги? Какво не е засегнато в становището на данъчните? Какви казуси се очаква да възникнат при прилагането на ДДС от 1 юли?

Целия разговор вижте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Радев подписа указ за освобождаването на главния секретар на МВР