IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как фермерите ще получават подпомагане от 1 250 евро?

Критиците на схемата видяха в намеренията на управляващите предизборен пиар и реверанс към сивия сектор

09:17 | 13.03.14 г.
Как фермерите ще получават подпомагане от 1 250 евро?

Как фермерите ще получават обещаното им от управляващите подпомагане от 1 250 евро? Преди дни лидерът на ДПС Лютви Местан обеща на собствениците на малки земеделски стопанства радикална промяна по отношение на плащанията.

"Производители с до 1-2 хектара обработваема площ ще получават константно по 1 250 евро без задължения да изпълняват зелените компоненти и да са обвързани с производство", заяви тогава той.

Действително от 2015 г. фермерите ще могат да кандидатстват по тази схема. Ако я изберат обаче, те няма да имат право на други субсидии, свързани с директните плащания, заяви Снежана Благоева от агроминистерството пред БНР. От схемата ще могат да се възползват около 50 000 стопани.

Експертът разясни, че получаването на парите ще е опростено, например без зелени изисквания. Подпомагането не е обвързано с определени култури и тютюнопроизводителите ще могат да кандидатстват за него.

За да се възползват от схемата, фермерите трябва да обработват изисквания минимум площ по линия на директното подпомагане. За 2014 г. този минимум е 1 ха. За 2015 г. България може да определи минимум от 0,5 – 1 ха за всички стопанства.

Тези пари заместват всички останали директни плащания, затова фермерите трябва сами да решат дали получават това подпомагане, или другите директни плащания. Въпреки улесненията, получаването на помощ от 1 250 евро не освобождава земеделците от изискването да обработват земя.

Както за всички останали директни плащания, не е необходимо производителят да бъде регистриран по Наредба 3 (към Закона за подпомагане на земеделските производители – бел. ред.). Фермерът просто трябва да подаде заявление за подпомагане в Разплащателната агенция, разясни Снежана Благоева.

Експерти коментираха пред Investor.bg, че ако производителите се регистрират по наредбата, това означава, че те автоматично дължат осигуровки като земеделски производители. Ако обаче не са регистрирани (или пък са с регистрация като фирми), могат и така да получават директни плащания.

Точно тук идва подпомагането на сивия сектор, смята Радослав Христов от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ). Регламентът е либерален, а в България прилагането му ще доведе до социална политика и купуване на гласове с европари, твърди той.

Христов предлага стопаните, които получават помощ от 1 250 евро, задължително да са регистрирани по Наредба 3 и да подават данъчни декларации. „В противен случай даваме едни средства, срещу които насреща няма никакъв брутен вътрешен продукт. Това е пилеене на пари. Фермерите ще трябва само да поддържат земята в добро екологично и земеделско състояние – те може и да не произвеждат нищо, а само да косят тревата", твърди зърнопроизводителят.

Последна актуализация: 11:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още