Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Как иновациите в здравеопазването променят качеството на живот?

Дигиталните решения на Amiko Digital Health помагат на лекаря да взема по-добри медицински решения, посочи Александър Маринов

Как иновациите в здравеопазването променят качеството на живот?

Снимка: Pixabay

Бъдещата трансформация в сектора на здравеопазването обхваща три основни аспекта -  важността, количеството и конкретиката на данните, персонализирани решения за всеки отделен пациент, а основният фокус пада върху по-доброто качество. Това мнение изрази в "Bloomberg TV Bulgaria интервю" Александър Маринов, съосновател на Amiko Digital Health, който коментира какво е бъдещето на здравните платформи.

Още по темата

"Компанията Amiko Digital Health стартира дейност през 2014 г.  Зароди се идея да се създаде система, която не просто да следи дали даден пациент си взима лекарството, а и как то бива прието и дали се усвоява качествено", посочи той.

Съоснователят на компанията обясни, че Amiko Digital Health е глобален доставчик на дигитални терапии за хронични белодробни заболявания.

"Първата терапия "Респиро" се състои от няколко отделни технологични компонента - тя помага на хората, които страдат от хронични белодробни заболявания като астма и хронични бронхити. Терапията цели поддържане на болестта и подобряване на здравето и на качеството на живот на пациента, а не толкова лек, защото такъв все още няма. Тя обаче все още не е възприета на ниво здравна система", уточни Александър Маринов.

„Респиро“ се състои от патентовани технологии и те позволяват на който и да е инхалатор да се превърне в "умен" със специални сензори как се развива болестта и така се контролира здравето на пациента.

Иновационният продукт е създаден в партньорство с лекари, специалисти по имунология.

Маринов подчерта, че това е система, която не изземва функциите на лекаря-специалист, а го подпомага, тя генерира информация, която е създадена за всеки отделен пациент. "Лекарят взема решения за терапията", обясни експертът.

Що се отнася до иновациите в сферата на здравеопазването, съоснователят на Amiko Digital Health изтъкна, че в последните години има много сериозни разработки - от протези до таргетирани лекарства. Според него те се развиват в три насоки – прилагането на стандартни модерни дигитални технологии в контекста на здравеопазване и даде пример с платформи за видеоконсултация с лекар.

"Другият тип са специализирани - разработени с конкретна клинична функция, за разобличаване на една част от процеса, при която имаше повече интуиция и нюх, а не на реална информация, а сега се базира на по-добри медицински решения", поясни Маринов.

По думите му обаче има и по-различен вид технологии, чиято цел е да изземат функциите на лекаря като автодиагностики, апликации. Той поясни, че те вземат решение вместо лекаря, но са доста радикални и рискови, затова и по-трудно приложими.

Маринов съветва българската здравна система „да се стреми да намали фокуса си на процес, т.нар. клинични пътеки, които измерват количеството на болните, които постъпват по една клинична пътека и всичко се базира на това мерило“.

„Тенденцията е фокусът да мине върху качеството на здравеопазването и реалните резултати“, категоричен е съоснователят на Amiko Digital Health. Той е убеден , че с технологии за синтез на данните за диагнозите може да се оцени качеството на услугите.

Маринов съобщи, че се работи върху нов инхалатор, но не влезе в подробности за неговото производство и приложение. 

Как се развиват иновациите в здравния сектор? Готова ли е българската система за прилагане на повече дигитални решения, които да я реформират? Кои европейски системи са отворени за иновации? Как да се стимулират болниците, които внедряват новите технологии? Защо иновациите са все още на ниво пилотни проекти? Къде Amiko Digital Health е лидер и в прилагането на технология в борбата с коронавируса? Кои са новите проекти на иновативната платформа?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости в рубриката Bloomberg TV Bulgaria интервю вижте тук.
 

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Бедните българи са се увеличили с 28 хил. в периода 2008 - 2020 г.