Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Как може да се преодолее кадровата криза в здравния сектор?

Лятото трябва да се използва за анализи и прогнози за пандемията, да се начертаят планове и да се следват неотлъчно, съветва д-р Неделчо Тотев

Как може да се преодолее кадровата криза в здравния сектор?

Снимка: Bloomberg

Пандемията показа, че кадровата криза в здравния сектор у нас е огромна. Най-сериозен недостиг има в общинските болници, които са по-отдалечени от големите градове. Това заяви д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници в България, в предаването “Бизнес старт” по Bloomberg TV Bulgaria.

Според Тотев има начин за привличането на млади медици у нас, но трябва да бъдат решени предизвикателствата в сектора. 

Още по темата

“Липсва перспектива за кадрово израстване, липсва законова защита”, изтъкна гостът. Той посочи, че донякъде възнаграждението на медиците се увеличава заради пандемията, но то е недостатъчно, за да покрие нуждите и изискванията им, което ги кара да се насочват към по-големите градове, а често и към чужбина.

“При медицинските сестри не става дума за криза, а за катастрофа, която в момента е налице”, коментира гостът. “Бакалаврите по здравни грижи са в пенсионна възраст, младите напускат страната заради липсата на перспектива и финансова стабилност... Няма кой да смени тези, които са по на 70 и повече години и все още са в системата”, обясни д-р Тотев.

Той коментира и опасността от четвърта вълна на Covid-19 у нас през есента и готовността на общинските болници. Според д-р Тотев лятото трябва да се използва за анализи и прогнози от експертите,  да се начертаят планове и те да се следват неотлъчно.

Целия разговор вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , автор Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 13 май