Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Как недекларирани над 5 хил. тона риба, произведени у нас, стига до пазара?

Поскъпването на морските дарове е от година и половина, посочи Йордан Господинов, изпълнителен директор на Асоциацията на производителите на рибни продукти

гледано: 1925   Още видео
Рейтинг 1 Рейтинг 2 Рейтинг 3 Рейтинг 4 Рейтинг 5
0 гласа
Над 2500 са водно-стопанските обекти, в които се развъждат риба в страната, от които само 750 са регистрирани. Останалите произвеждат 5 хиляди тона риба, която не се декларира. Тези данни съобщи в предаването "В развитие" на Bloomberg TV Bulgaria д-р Йордан Господинов, изпълнителен директор на Асоциацията на производителите на рибни продукти BG Fish.
Още по темата

„Ще се наложи и корабите, и лодките, които зареждат масово хотели, ресторанти, магазини без всякакви документи и проследимост, да излязат на светло. Не може нормалният сектор да се бори със сивия сектор, ако държавата не вземе решение. Предлагаме помощта да е като драстично се свали ДДС", настоява експертът и потвърди, че в Европа има няколко държави, които са с нулево ДДС на храните или с няколко процента. „Ние предлагаме 9%, като средното за Европа 8,3%".

Той е на мнение, че държавата може да стабилизира икономиката си, но не с "тоягата".

„Контролните органи не са в състояние да изкарат на светло сивата икономика. Напротив. Всяко повишаване на данъците води до укриване на обороти", категоричен е Йордан Господинов.

Той е убеден, че риболовният бранш има визия как да се управлява икономиката. „В нашите среди има хора, които могат да бъдат перфектни консултанти на всеки нов министър, който иска да реши проблема с цената на храната, защото тя влияе на крайния потребител", обяви експертът.

Той напомни, че ситуацията с цените на рибата и морските дарове е динамична и това продължава от година и половина.

„През последните месеци особено ярко се отрази и покачването на тока – пет пъти, и покачването на цената на газа – около два пъти. Всичко това засяга съхранението, подготовката и преработката на риба и рибни продукти", подчерта Господинов и потвърди, че „като цяло прясната риба запазва цената си, особено тази, която се добива от нашите географски ширини, от нашето море, от нашите водоеми и рибарници", допълни той.

„Цената на рибата бележи лек спад и няма да се учудя, ако утре спадне още. Трябва да се отбележи, че има доста добър улов на сафрид и чернокоп, които са най-масовите риби в нашето море, които традиционно се консумират не само от "морските" хора, но и във вътрешността на страната, и в столицата", посочи Господинов. „Шарановите риби запазват цената си, като се движат в диапазон от 5 до 7 лева, като зависи от големината и качеството на рибата. Въпреки драстичния ръст на фуражите, рибите не поскъпват. Има достатъчно риба, която да презадоволи пазара“, допълни той.

Гостът коментира на какво се дължи поскъпването на рибните продукти в магазините.

„Ние ловим много малко и произвеждаме много малко видове риби спрямо това, което пазарът изисква“, каза Господинов и обясни, че не повече от 8-10 вида са рибите от морето, които имат стопанско значение, като още толкова са и сладководните риби.

По думите му на пазара има около 200 вида артикули риби и морски дарове, включително миди, които са нехарактерни за нашите географски ширини.

„Те поскъпват, защото са вносни и свързани с транспорта. Освен това повечето пристигат в дълбоко замразен вид и изискват съхранение в хладилни условия. Изискват много електроенергия", отбеляза той

Гостът поясни, че дори уловената риба се замразява за по-голяма трайност.

„Максимум осем часа след улова те се замразяват и се съхраняват при минус 20°C. Това са световни стандарти и тенденции, които не мисля, че трябва да изненадват някого. Храните поскъпват заради промяната на цената на енергоизточниците. Донякъде и Covid кризата даде отражение – спъването на транспорта до пазарите, провалените договори с някои фирми, трудният транспорт са точно поради Covid ограниченията", коментира експертът.

Той напомни, че при пандемията Европа не успя да напасне зелените коридори и разрешенията за транспорт, при което контейнерите със замразена риба от световния океан, от азиатския пазар или от американския пазар, поскъпнаха неимоверно много.

„Говорим за двойно и тройно увеличение – 3-4 хил. евро беше цената на един контейнер замразена риба, а сега достига до 12-13-14 хил. евро“, уточни Господинов и потвърди, че са вдигнали заплатите в бранша, а това е повлияло на цената на рибните продукти за крайния потребител.

Продава ли се масово риба и рибни продукти без фактури и проследяемост? Помогна ли държавата на сектор "Рибарство и аквакултури" за преодоляване на Covid кризата? Как изглежда есенният риболовен сезон? Ще се стигне ли до там в България да се яде само вносна риба?

Целия разговор можете да чуете във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

По статията работиха: Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
3,3 млн. души преминаха през терминалите на Летище София през 2021 г.