Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Как новата агенция ще помага за намаляване на катастрофите?

Целта е тежките пътни инциденти да намалеят с 20% за една година , обясни съветникът на премиера Малина Крумова

Как новата агенция ще помага за намаляване на катастрофите?

Снимка: Pixabay

Пътната безопасност зависи от всички нас като участници в движението по пътищата. Точно затова е необходимо да има един орган, който да координира дейностите между всички институции, както и между институциите и гражданите. Това каза в ефира на БНТ Малина Крумова, съветник в кабинета на министър-председателя, по повод създаването на Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата".

Крумова заяви, че не може да коментира дали тя ще оглави новата агенция, тъй като предстои да се вземе решение на МС.„Безопасността по пътищата не е еднозначна политика, която зависи само от един орган в държавата или само от държавата, точно това я прави толкова сложна и комплексна. Нужно е сътрудничество между институциите, гражданското общество, бизнеса“, категорична е Крумова.По думите ѝ целта на новата агенция е да се намалят жертвите и пострадалите при ПТП, за да може да бъдат спасени човешки животи. „Не мога да ви обещая, че със създаването на агенцията няма да има тежки катастрофи, това би било нереалистично. Но си поставяме за цел тежките пътни инциденти да намалеят с 20% за една година“ , обясни още съветникът на премиера.

Според нея фактът, че няма правомощия все още не означава, че тази агенция няма да си върши работата. 

Още по темата

Голяма част от безопасността на движението зависи от качеството на пътната инфраструктура. Много често участъците с концентрация на ПТП-та са идентифицирани от органите на МВР, препоръчано е на собственика да предприеме действия по отношение на реконструкция, но такива действия не се предприемат. Функцията на Агенцията в този случай ще бъде да проследи дали органите, на които е възложено изпълнението на определено действие, са изпълнили това действие, допълни още Крумова.

Припомняме, че идеята за новата агенция беше лансирана от управляващите след тежката катастрофа край Своге, при която загинаха 20 души.

Предвижда се агенцията да поеме част от контролните функции на различните институции, между които е споделена отговорността за пътната безопасност към настоящия момент. През лятото вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че новото ведомство ще бъде ръководено от Малина Крумова, която беше министър на регионалното развитие и благоустройството.

Специализираното звено ще събира обективни данни и ще осъществява постоянен мониторинг на постигнатите резултати и ефективността на предприетите мерки, като наред с това ще организира и провежда научноизследователска дейност, информационни и образователни кампании, както и ще извършва консултации с гражданското общество, бизнеса, академичните и научни среди.

Новата агенция ще има главен секретар, инспекторат, финансов контрольор, звено “Връзки с обществеността“, обща администрация, организирана в две дирекции, и специализирана администрация, организирана в две дирекции. Ще има и инспекторат. Това включва общо 39 души персонал.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Частни фирми ще осъществяват първоначалната регистрация на автомобили